DNB-president Knot: ‘Na Brexit niet in rancune blijven hangen’

29 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: VPRO/Buitenhof

Groot-Brittannië en Nederland moeten goede banden blijven onderhouden na het Britse vertrek uit de Europese Unie. Volgens Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, liggen er kansen voor Nederland, zolang men niet ‘in de rancune blijft hangen’.

De DNB-baas zei tijdens het VPRO-programma Buitenhof dat Nederland er baat bij heeft te investeren in een goede relatie met de Britten. Na de Brexit wil de Britse regering nieuwe, afzonderlijke handelsovereenkomsten tekenen. Het zou goed zijn voor Nederland als ook Den Haag een nieuwe samenwerking aangaat met Groot-Brittannië.

Vrijhandel belemmerende trends een gevaar voor de economie

‘De Britten hebben de verkering uitgemaakt, maar wij moeten de emoties laag houden en niet in rancune blijven hangen,’ aldus Knot. Verschillende prominenten in Brussel hebben aangegeven dat Brexit als waarschuwing moet gelden en dat de Britten er niet vandoor mogen gaan met een te goede deal.

Dat werkt averechts, volgens de DNB-president: ‘Ook wij hebben baat bij een nieuwe relatie met de Britten waarin er zoveel mogelijk ruimte is voor vrijhandel. Daarnaast hebben we belang bij een ordentelijke overgangsfase, waarbij geen nodeloze onzekerheid wordt gecreëerd.’

Hoewel Knot ziet dat het voorlopig economisch gezien ‘heel goed’ gaat met Nederland, waarschuwt hij voor trends in de wereld die internationale vrijhandel zouden kunnen belemmeren.

Een van de eerste bevelen die de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump uitdeelde, betekende direct het einde van de Amerikaanse deelname aan het handelsakkoord Trans-Pacific Partnership. Bovendien staat Trump bekend om zijn voorliefde voor protectionisme en heeft hij steevast beloofd ‘Amerika op de eerste plaats’ te zetten.

Harde Brexit

Ook het Britse besluit uit de Europese Unie te stappen, kan voor onrust zorgen. Toch biedt Brexit ook mogelijkheden, aldus Knot. De Britse premier Theresa May maakte onlangs bekend dat de Britse regering niet meer wil proberen lid te blijven van de interne markt.

Nu de Britten gaan voor een ‘harde Brexit’, moeten nieuwe handelsovereenkomsten worden gesloten. Nederland moet de nieuwe kansen aanpakken, onder meer omdat de Nederlandse economie behoorlijk afhankelijk is van handel en de Britse vraag naar producten.