Flinke groei economie en overheidstekort verdwijnt

13 december 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Weer een meevaller voor het kabinet: de regeerperiode kan worden afgesloten zonder overheidstekort, schat het Centraal Planbureau (CPB). Ook de economie is terug op het peil van voor de financiële crisis in 2008.

In 2017 is de overheidsbegroting volgend jaar weer in evenwicht, volgens de schatting van het CPB. De economie (per hoofd van de bevolking) zal naar verwachting 2,1 procent groeien in 2017, vooral gestimuleerd door een gezonde consumptie.

Goed nieuws na langzaam herstel crisis

Zo wordt de economie weer net zo groot als in 2008. Nederland heeft, net als veel andere eurozone-landen, nog onverwachts lang moeten kampen met problemen van de crisis. Het herstel na de crash in 2008 duurde veel langer dan in eerste instantie werd voorspeld.

De decemberraming van het CPB is opvallend positief, vooral ten opzichte van de meest recente schatting van drie maanden geleden. Toen werd voor 2017 nog een groei verwacht van 1,7 procent. Huishoudens hebben meer te besteden, en geven ook daadwerkelijk meer uit, waardoor de economie harder groeide dan verwacht.

Hoewel ook de werkloosheid daalt naar 5,2 procent, is nog steeds een groter deel van de bevolking werkloos dan het langjarig gemiddelde (5 procent). De werkloosheid ligt nog een stuk hoger dan het niveau van voor de crisis in 2008, toen slechts 4 procent van de bevolking werkloos was.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) zegt niet verrast te zijn door de cijfers van het CPB die vooral ‘de veerkracht van de ondernemers in dit land tonen’. ‘De seinen van de Nederlandse economie staan al een tijd op groen,’ aldus de minister.

Meevaller door meer belasting

Eind november werd bekend dat het kabinet het begrotingstekort van 2016 verder zou dalen. Door de sterke economische groei kon het Rijk rekenen op hogere vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en btw.

epa02663869 A visitor walks on as yachts from around the world are on show at the 'Hainan Rendezvous 2011' luxury lifestyle show aimed at China's new class of super rich in Sanya, Hainan, China, 01 April 2011. All kinds of luxury goods from Rolls Royces and Ferraris to 170 foot yachts as well as property agents from Monaco and French wine dealers were looking to attract China's millionaires and billionaires. Hainan Rendezvous 2011 runs until 04 April 2011. EPA/ADRIAN BRADSHAWLees ook – nog meer miljonairs: dit weten we over de rijkste Nederlanders

Het gaat om een meevaller van 4,3 miljard euro. Dat betekent dat het begrotingstekort uitkomt op 0,4 procent, ten opzichte van de schatting van 1,1 procent die werd aangekondigd op Prinsjesdag. Het Rijk kon meer aan belastingen en premies innen omdat Nederland er economisch beter op vooruitgaat dan verwacht.

Naast de hogere inkomsten door belastingen en premies heeft het Rijk 1,3 miljard euro verdiend aan de nieuwe aandelenverkoop van ABN Amro. Er zijn toen 65 miljoen aandelen verkocht. In november kondigde het kabinet aan een verdere 7 procent aan aandelen naar de beurs te brengen.