Trumps eerste speech als president: ‘We zullen weer schitteren!’

20 januari 2017Leestijd: 3 minuten
Trump tijdens zijn inauguratie met op de achtergrond de vertrekkende Obama - Foto: AFP

De kersverse president van de Verenigde Staten Donald Trump is vrijdag geïnaugureerd. Van tevoren beloofde hij een ‘filosofische en persoonlijke’ inauguratiespeech.

Elsevier geeft een samenvatting van zijn speech eerste speech als 45e president van de Verenigde Staten.

Volk moet macht weer terugkrijgen

De nadruk van het begin van zijn speech ligt op het teruggeven van de macht aan het volk. Trump begint zijn speech met een bedankje aan de Amerikanen, aan Obama en aan de kiezers, en aan de ‘people of the world’. Hij belooft de macht over te dragen van het Witte Huis naar ‘jullie, het volk’.

‘Dit is jullie dag, jullie viering, en de Verenigde Staten van Amerika is jullie land. Wat belangrijk is, is niet welke partij het land bestuurt, maar dat ons land bestuurd wordt door jullie, het volk.’

Hij verwijst naar de forgotten men and women of America: die zullen niet langer vergeten worden, belooft hij. De natie bestaat om de burgers te dienen, en niet andersom.  ‘20 januari 2017 zal de geschiedenis ingaan als de dag dat het volk de macht weer kreeg’.

Volk heeft redelijke eisen

Volgens Trump zijn de eisen van het volk – goede scholen voor hun kinderen, veiligheid, en goede banen – ‘redelijke eisen’. Het onderwijssysteem kost volgens hem veel maar brengt niks op. Drugs en armoede teisteren de bevolking. De ‘Amerikaanse slachting stopt hier en nu’, belooft hij.

Net als hij herhaaldelijk tijdens zijn campagneperiode zei, wil Trump zijn blik naar binnen richten: ‘De eed die ik afleg, is een eed van alliantie aan alle Amerikanen. Decennialang hebben we andere landen gefinancierd, met name het leger van andere landen, terwijl we ons eigen leger leegtrekken.

De rijkdom van onze middenklasse is hen ontnomen, en vervolgens over de rest van de wereld verdeeld. Maar dit is het verleden, vanaf nu kijken we alleen maar naar de toekomst.’

‘We zullen schitteren’

Hij benadrukt dat hij een protectionistisch bewind wil voeren: ‘Vanaf vandaag regeert een nieuwe visie over ons land: vanaf vandaag is het alleen nog maar America First, America First. Elke beslissing, over handel, belasting, immigratie, buitenlandse zaken, worden alleen maar gemaakt om Amerikaanse arbeiders en gezinnen te beschermen. We moeten onze grenzen beschermen tegen de hebzucht van andere landen.’

Trump belooft tot zijn laatste adem te vechten voor de rechten van de gewone Amerikanen. ‘We zullen weer schitteren,’ is zijn belofte.

Hij belooft nieuwe infrastructuur. ‘Nieuwe wegen, nieuwe vliegvelden, nieuwe treinsporen, maar het belangrijkste is: ‘het land wordt opnieuw opgebouwd met Amerikaanse handen en Amerikaanse inzet’.

Net als in zijn campagnetijd, spreekt hij harde woorden over de radicale islam, dat hij belooft ‘volledig van de wereld te vagen’.

Verdeeldheid onder Amerikanen

De afsluiting van zijn speech richt zich op de verdeeldheid onder Amerikanen. ‘Als je je hart openstelt voor patriottisme, is er geen ruimte voor vooroordelen. Wanneer Amerika verenigd is, is Amerika niet te stoppen. Er moet geen angst zijn’, zegt Trump. ‘We worden beschermd, en zullen dat altijd blijven. We worden beschermd door de geweldige mannen en vrouwen van ons leger en politie. En het belangrijkste, we worden beschermd door God.’

‘Of we nu zwart of wit zijn, we bloeden allemaal hetzelfde rode bloed van patriotten. We leven allemaal onder dezelfde glorieuze vrijheden, en salueren allemaal dezelfde geweldige Amerikaanse vlag’. Hij richt zich tot ‘alle Amerikanen: jullie zullen niet meer genegeerd worden’.

Hij sluit af met een variatie op zijn bekende slogan Make America Great Again: Trump zegt: We zullen Amerika weer sterk maken, we zullen Amerika weer rijk maken, we zullen Amerika weer veilig maken, en yes, together we will make America great again!’