#TK2017

Als het aan DENK ligt, wordt kinderbijslag inkomensafhankelijk

22 januari 2017

Beweging DENK, de politieke partij van oud-PvdA-Kamerleden Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu, wil ook de kinderbijslag inkomstenafhankelijk maken. In een video op Facebook kondigt Gladys Albitrouw, nummer vier op de lijst van DENK, het voorstel aan.

‘In het Nederland van DENK dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten,’ aldus Albitrouw in de video. Daarom moet de kinderbijslag inkomensafhankelijk worden gemaakt, als het aan DENK ligt.

‘Met zijn allen een beetje’ is een slecht plan

‘De kinderbijslag moet terecht komen bij de ouders die deze het hardst nodig hebben. We moeten niet uitgaan van “met zijn allen een beetje”. We moeten uitgaan van “geef meer aan de mensen die het moeilijk hebben”,’ stelt Albitrouw, tevens de voorvrouw van DURF, de vrouwelijke stroming binnen de beweging.

De partij doet met het standpunt verder afstand van de oude partij van de oprichters, de PvdA. Vicepremier Lodewijk Asscher, sinds december ook de leider van de sociaaldemocratische partij, gaf in 2014 al aan het bedrag dat families aan kinderbijslag ontvangen niet afhankelijk te maken van het inkomen. Gezinnen en ouderen moeten, onafhankelijk van hun inkomens, gebruik kunnen maken van kinderbijslag en bijvoorbeeld de AOW, als het aan Asscher ligt.

DENK hoopt dat de staat meer geld kan geven aan gezinnen met lagere inkomens, als kinderbijslag afhankelijk wordt gemaakt van het inkomen. ‘Met het geld dat dit plan oplevert, verhogen we het bedrag voor families met een kleinere portemonnee,’ zegt Albitrouw.

Andere vorm van financiële steun wel inkomensafhankelijk

De SP en GroenLinks hebben ook al gepleit voor een inkomensafhankelijke kinderbijslag. De bijslag is een van de relatief weinige vormen van overheidssteun die niet afhankelijk zijn van het inkomen van gezinnen. Wel wordt rekening gehouden met de situatie van een gezin: als een kind bijvoorbeeld extra zorg nodig heeft, kan de bijslag worden verdubbeld.

De kinderbijslag bedraagt zo’n 198 euro per kwartaal die ouders ontvangen per kind van nul tot vijf jaar oud. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting legt uit dat andere vormen van steun aan gezinnen, zoals het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag, qua hoogte wel afhankelijk zijn van het inkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.