Maximuminkomen? Deze partijen willen topsalaris beteugelen

11 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Worden veelverdieners op de Zuidas aangepakt na de verkiezingen? Foto: ANP

Een aantal grote linkse partijen in Europa wil een einde aan hoge topinkomens in de private sector. De Duitse sociaaldemocraten en Jeremy Corbyn, de leider van de Britse Labour-partij, willen een maximum salaris afspreken in het bedrijfsleven.

Hoe denken Nederlandse partijen hier over? Worden veelverdieners aangepakt na de verkiezingen?

De SP, GroenLinks en de PvdA hebben allemaal een punt gemaakt van de grote inkomensverschillen in Nederland. De linkse partijen hebben stuk voor stuk maatregelen in het verkiezingsprogramma staan om bijvoorbeeld topinkomens in de publieke sector te beperken.

Salaris onder cao?

Wat willen SPD-voorman Sigmar Gabriel en Labour-leider Jeremy Corbyn?Garbiel wil topinkomens en bonussen beperken door een maximum verhouding af te spreken tussen het gemiddelde salaris en het hoogste salaris van een bedrijf. Ook moeten de belastingvoordelen voor topinkomens worden beperkt.
Corbyn wil wettelijk vastleggen dat in het bedrijfsleven niet meer dan een bepaald maximum aan salaris en bonussen wordt uitbetaald. ‘Maar ik heb nog geen bedrag in mijn hoofd.’

Maar alleen de Socialistische Partij heeft specifieke plannen voor een maximum op topinkomens. ‘Het salaris van topbestuurders moet onder cao worden gebracht,’ zegt SP-Kamerlid Arnold Merkies tegen elsevier.nl. ‘Daarnaast denkt de SP dat het goed zou zijn om af te spreken dat de topinkomens niet meer dan vijftien keer zo hoog zijn als de laagste salarissen.’

Aan bedrijven in de financiële sector worden nog veel strengere eisen gesteld, als het aan de SP ligt. Mocht de partij in de regering komen, belooft het zich in te zetten voor ‘ingrijpende regulering van de financiële markten’. Ook willen de PvdA, GroenLinks en de SP dat werknemers meer inspraak krijgen op de inkomens van bestuurders. De SP stelt voor om de ondernemingsraad een stem te geven bij het aanstellen van bestuurders en het betalen van de beloning van de top.

PvdA wil dat top en werknemers zelfde loonsverhoging krijgen

Een woordvoerder van GroenLinks geeft aan dat de partij miljoeneninkomens niet aan banden wil leggen, maar de partij heeft ‘wel een progressief belastingplan’. In het conceptverkiezingsprogramma geeft de partij aan dat het de inkomstenbelasting voor lage en middeninkomens wil verlagen, en dat de hoogste inkomens ‘meer gaan bijdragen’. De partij heeft nog geen specifieke getallen gepubliceerd.

wvw-2a-1200x800De vraag die bijna iedereen bezighoudt: hoe krijg je een hoger salaris?

De PvdA vindt dat de ‘tijden van Maserati’s voor corporatiedirecteuren en overbetaalde zorgmanagers definitief tot het verleden moeten behoren’. De trend van ‘uit het lood geslagen’ winsten van grote bedrijven en moet worden gekeerd. Topinkomens in de (semi)publieke sector zijn volgens de PvdA aangepakt met de ‘strengste wetgeving in Europa’.

‘Ook zouden bestuurders eenzelfde loonsverhoging als werknemers moeten krijgen, de cao-loonstijging,’ aldus Kamerlid John Kerstens (PvdA). ‘Zodat duidelijk is dat iedereen het succes van de onderneming bepaalt, niet alleen de top.’