economie

Werkgevers: neem voorbeeld aan investeringen van Trump

01 december 2016Leestijd: 2 minuten

Pessimisme over het economisch beleid van president Donald Trump? Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet juist volop kansen en hoopt dat een nieuw kabinet in Nederland net als Trump flink gaat investeren.

Trump heeft tijdens en na de verkiezingscampagne beloofd de belastingen te verlagen en veel te investeren in infrastructuur. Er komt tot wel een biljoen dollar beschikbaar voor de bouw van (spoor)wegen, tunnels, luchthavens en IT-netwerken.

Versterkte groei in Amerika, enthousiasme bij werklozen
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorspelde eerder deze week dat Trumps voorgenomen stimuleringsmaatregelen zullen leiden tot versterkte economische groei in Amerika én zelfs wereldwijd. De maatregelen duwen de Amerikaanse groei volgend jaar 0,4 procentpunt hoger, in 2018 zelfs 0,8 procentpunt.

Een van de bijeffecten van Trumps beleid is bovendien dat werklozen worden geënthousiasmeerd om terug te keren op de arbeidsmarkt. VNO-NCW voorman Hans de Boer stelt donderdag dat de cijfers en uitleg van de OESO ‘laten zien dat investeren nieuw perspectief kan bieden aan velen’. De werkgeversorganisatie zegt al langer dat de Nederlandse economie van dergelijke investeringen kan profiteren.

Verzet tegen handelsverdragen
Er zijn ook onderdelen van Trumps beleid die minder goed in de smaak vallen bij de werkgevers. Zo is Trump tegenstander van vrijhandelsverdragen als TTIP. MKB Nederland hoopt desondanks dat de handel tussen de EU en Amerika ‘naar een hoger plan kan worden getild’.

Kijk naar Trump, adviseren Nederlandse werkgevers
VNO-NCW roept een nieuw kabinet dan ook ook goed te kijken naar Trumps economische agenda. De Boer staat achter een voorstel om in Nederland 7,5 miljard euro vrij te maken voor een twintigtal concrete projecten, wat moet leiden tot economische groei en meer werkgelegenheid. Ook Trumps plannen om industrie terug te halen uit het buitenland kan op steun rekenen van de werkgeversorganisatie.

Maar vooralsnog wordt er door de partijen in de Tweede Kamer vooral gepraat over wat VNO-NCW ‘reparatiemaatregelen’ noemt, zoals het schrappen van het eigen risico in de zorg. Die ‘klinken sympathiek’, maar kosten vooral de overheid vooral veel geld, aldus De Boer. Partijen lijken ondertussen wel bereid te investeren in bepaalde sectoren, zoals Defensie en energie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.