Juncker stopt Uber-zaak in doofpot uit angst voor Le Pen

24 november 2016Leestijd: 2 minuten
Wil Juncker voorkomen dat Le Pen (L) president wordt? Foto: AFP

Via de Europese Commissie spant het Amerikaanse taxibedrijf Uber een zaak aan tegen Frankrijk, omdat het bedrijf oneerlijk behandeld zou zijn vanwege een nieuwe wet. Om te voorkomen dat Front National-leider Marine Le Pen de zaak kan gebruiken tijdens de verkiezingen, wordt de zaak echter uitgesteld.

In 2014 werden deeleconomiebedrijven, die met privéauto’s taxidiensten aanbieden, strenge restricties opgelegd in Frankrijk. Zo worden bepaalde digitale functies verboden en moeten de chauffeurs terug naar een standplaats na elke rit, terwijl normale taxi’s dat niet hoeven. Uber zou oneerlijk behandeld zijn door de wet, en stapte daarom naar de Europese Commissie.

Juncker werkt tegen

De eurocommissaris Elzbieta Bienkowska had al aangegeven dat er geen reden was de zaak niet te bekijken, maar Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, probeert de zaak uit te stellen. Hij heeft al vier commissarissen tegengesproken die de zaak wilden behandelen, meldt Politico op basis van ingewijde bronnen.

Nationalistische partijen zoals het Front National gebruiken het anti-globaliseringssentiment om stemmen te winnen. Vooral voor vakbonden en de ‘werkende man’ is Uber een voorbeeld van negatieve gevolgen die globalisering heeft voor bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. In Frankrijk braken de afgelopen jaren meermaals enorm gewelddadige protesten uit tegen Uber.

De lage prijzen die Uber vraagt, zorgen voor een sterke concurrentiepositie van het taxiconcern. De chauffeurs gebruiken hun eigen auto, en alle bestellingen worden via een app geregeld, waardoor het bedrijf flink kan besparen, tot ergernis van traditionele taxibedrijven.

Euroscepsis en globalisering

Als de Europese Unie (EU) aangeeft dat de regering fout zat, en Uber meer mag in het land, zal dat de euroscepsis en anti-globaliseringssentiment versterken in Frankijk, waar Le Pen toch al wordt verwacht veel stemmen binnen te harken.

2016-10-26 08:47:17 French Front National (National Front - FN) far-right party's President, European MP and candidate for the 2017 French Presidential elections Marine Le Pen attends a debate on the conclusions of the European Council meeting on October 20-21 at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on October 26, 2016. / AFP PHOTO / FREDERICK FLORINWaarom het Europees Parlement 339.000 euro eist van Le Pen

Omdat Bienkowska, maar ook de eurocommissaris voor vervoer Violeta Bulc en twee vicepresidenten, de zaak wilden behandelen, werd deze niet afgewezen. In plaats daarvan wilde Juncker de kwestie in de ‘zwarte doos’ stoppen, waardoor de zaak constant wordt uitgesteld, totdat er uiteindelijk geen aandacht meer voor is.

De EU heeft al jaren moeite met de deeleconomiebedrijven en startups die markten verstoren met nieuwe technieken. In mei werden nieuwe maatregelen aangekondigd waardoor dezelfde regels over dit soort bedrijven van toepassing zijn in alle EU-lidstaten, en ze minder oneerlijk worden aangepakt.