buitenland

Waarom Europees Parlement 339.000 euro eist van Marine Le Pen

31 oktober 2016

De Franse politicus Marine Le Pen zit in de problemen: het Europees Parlement zegt dat ze haar parlementaire uitgaven niet kan verantwoorden en wil dat ze meer dan 300.000 euro terugbetaalt.

De leider van het Front National en europarlementariër huurde twee assistenten in met geld uit het EU-budget, maar Le Pen zou ze werk hebben laten uitvoeren dat niets met het Europees Parlement te maken heeft. Klaus Welle, secretaris-generaal van het Parlement, vroeg haar in september al om aan te tonen dat de assistenten wél ‘legaal’ werk uitvoerden, maar daar reageerde Le Pen niet op.

‘Ze vallen gericht eurosceptici aan’
Nu eist de anti-fraude-organisatie van de EU, OLAF, 339.000 euro terug. Dat zou kunnen gebeuren door een deel van haar salaris in Brussel achter te houden, schrijft Politico. De sancties komen Le Pen slecht uit: de politicus denkt erover na om in Frankrijk een presidentiële campagne te starten en kampt al met een geldgebrek.

Le Pen wil zelf nog niet reageren, maar haar advocaat Marcel Ceccaldi heeft geen goed woord over de gang van zaken. ‘Dit is een groep die probeert om iedereen die het functioneren van de Europese Unie bekritiseert, het stilzwijgen op te leggen.’ Hij zegt dat het ‘veroordelen’ van een de belangrijkste eurosceptische politici in Europa niet een taak is van het Parlement en heeft plannen om het besluit van de EU aan te vechten bij het Europese hof.

Serieuze presidentskandidaat
In Frankrijk is de populariteit van Le Pen flink gegroeid. Uit een peiling van France2 blijkt dat ze veruit de meest populaire rechtse politicus van het land is: bijna driekwart van conservatieve kiezers wil dat ze meer macht krijgt, terwijl de helft van alle Fransen haar een positieve beoordeling geeft.

Voormalig president Nicolas Sarkozy en de huidige leider François Hollande komen er een stuk minder goed vanaf. Bijna eenderde van de kiezers is positief over Sarkozy, iets meer dan een kwart over Hollande.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.