Afshin Ellian Afshin Ellian

Heersende elite zet kiezer weg als boos en dom

14 november 2016

Afshin Ellian wil de ongerustheid over Donald Trump een beetje wegnemen. De wereld gaat echt niet ten onder nu hij is gekozen tot de nieuwe president. Wat wel zorgen baart, is de toestand van de elite.

De politieke aardverschuiving in Amerika is onafwendbaar. In de heersende media probeerde men de gebeurtenissen te duiden. Het is wel erg grappig om te zien hoe bepaalde figuren de wil van ‘de boze burger’ willen verklaren.

Het zijn dezelfde mensen die sinds de revolte van Pim Fortuyn met het verketteren en vernederen van andersdenkenden bezig zijn. De Nederlandse publieke omroep en alle andere staatsmedia in Europa zijn wanhopig geworden. Ze zijn in paniek. Jeroen Pauw had zelfs D66-leider Alexander Pechtold uitgenodigd om met de ‘boze burger’ te praten. Wat een klucht!

De boze burger? Die bestaat niet

De politieke correctheid dreigt nu in een slecht gecomponeerde komedie te eindigen. Boze burgers bestaan niet. Het gaat hier slechts om burgers die het beleid van hun overheden willen veranderen. Omdat zij inderdaad zorgen hebben over een aantal thema’s als immigratie, islamisering, jihadisme, welvaart, de economische globalisering en het verlies van eigen waarden en normen.

De politici hoeven zich niet in de zogenoemde ‘boze burger’ te verdiepen. Zij moeten zich verdiepen in thema’s die tot voor kort als taboe werden gezien. Terwijl Pechtold bij Jeroen Pauw gezellig zit te praten, wordt in Nederland een politicus – te weten Geert Wilders – vervolgd vanwege een politiek thema dat de kern van alle politieke debatten vormt: de immigratie. Ik heb de D66-leider – of andere verwante politici – nog nooit bezwaar horen maken tegen dit soort processen. Met de vervolging en eventuele veroordeling van Wilders komt er geen einde aan het concept van de ‘boze burger’. Ook de executie van Fortuyn zorgde er niet voor dat de ‘boze burger’ verdween.

De echte boze burgers die ik dagelijks in de media tegenkom, zijn de heersende linkse en postmoderne politici in Europa en Amerika: je ziet hun boosheid niet, omdat ze een masker dragen. Maar ze zijn eigenlijk continu boos, verontwaardigd en bedroefd vanwege het stemgedrag van de westerse kiezers. In de Verenigde Staten maakt op dit ogenblik maar één boze groep van burgers de straten onveilig: de veelal extreemlinkse tegenstanders van Trump die hun teleurstelling afreageren op andermans eigendommen.

Amerika wordt niet uitgeleverd aan hooligans

Ik wil de bedroefdheid en de zorgen over Trump enigszins wegnemen. De aanstaande president van Amerika wordt nu al omhelsd door zijn partij. Ze hebben elkaar nodig. Ze bellen de gekozen president en bieden hun diensten aan. En omgekeerd doet Trump een beroep op de Republikeinen om met hem samen te werken. Amerika wordt dus niet uitgeleverd aan hooligans. Generaal Michael Flynn wordt de man van het nieuwe Amerikaanse kabinet inzake de veiligheidsvraagstukken.

Hij was tot voor kort, dus ook onder president Barack Obama, de baas van de militaire inlichtingendienst van Amerika. En Flynn heeft ruime ervaring in het buitenland. Zo diende hij in een land als Afghanistan. Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani wordt tevens genoemd als minister in de Amerikaanse regering onder Trump. Hij is een vooraanstaande jurist die een lange staat van dienst heeft bij de Amerikaanse justitie als maffiabestrijder. Vriend en vijand bewonderen hem vanwege zijn aanpak na de aanslagen van 9/11, toen hij de scepter zwaaide over de stad.

Newt Gingrich zal ook deel uitmaken van de Amerikaanse regering, is de verwachting. Hij is gepromoveerd in de moderne geschiedenis van Europa en was in de jaren negentig van de vorige eeuw de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van Amerika. Gingrich is een intellectueel en ideoloog die een brug vormt tussen de liberaal-conservatieve traditie van Republikeinen en Trump. Gingrich is een degelijk politicus. Ook Stephen Bannon, directeur van de conservatieve website, Breitbart News, zit in Trumps kerngroep.

De wereld gaat niet ten onder met Trump

Kortom: domme mensen zijn het allerminst. Het gaat hier om professionals die de veiligheid van Amerika of de rest van de westerse wereld geen seconde in gevaar zouden brengen. Het zijn gelukkige mensen, en overduidelijk geen boze burgers. De wereld ging ook niet ten onder toen Obama de macht had overgenomen.

Onder Obama veranderde het Amerikaanse beleid radicaal. Dat gaat nu ook gebeuren met de nieuwe president. Trump moet een correctie aanbrengen op de fouten van zijn voorgangers. Dit hoort tot het wezen van de democratie: het verbeteren van het overheidsbeleid via de verkiezingen. Of deze beleidswijzigingen positief zullen worden beoordeeld, staat in een open democratische samenleving constant ter discussie.

Wees niet bedroefd en ongerust: er heeft niets ondemocratisch plaatsgehad. Het is daarom onbegrijpelijk dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bijeenkomen om over de nieuwe president van Amerika te praten – terwijl hij nog niet eens is geïnstalleerd. Waarom zijn de Europese elite en de meeste politici zo bedroefd? Volgend jaar gaat de kiezer in verschillende Europese landen naar de stembus. Het establishment vindt ons kennelijk leuk, zolang we niet hoeven te stemmen. Zodra we gaan stemmen, zijn we boze en domme burgers.

De culturele en politieke elite van Europa schijnt zijn eigen onderdanen en de democratie niet langer te kunnen waarderen.

Wat ik zie zijn geen boze burgers, maar een bedroefde elite.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.