‘Uber verzon gerucht dat Lyft om overname vroeg’

23 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Lyft Foto: YouTube

Het bericht dat Lyft wil worden overgenomen voor bijna acht miljard euro, maakte heel wat los in de startup-wereld. De grootste concurrent van het taxibedrijf, Uber, zou een van de bieders zijn. Nu zegt Lyft echter dat Uber het allemaal heeft verzonnen om zijn concurrent zwart te maken.

Lyft zou op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar – en voor het bedrijf werd 8 miljard euro gevraagd. Microsoft en Alphabet (het nieuwe moederbedrijf van Google) werden als mogelijke kopers aangewezen. Ook General Motors en Amazon zijn volgens de geruchten geïnteresseerd. Dat verhaal kwam uit startup-epicentrum Silicon Valley op maandag.

‘Uber wil Lyft zwartmaken’

Maar het zijn slechts roddels. Dat is althans wat oprichter John Zimmer beweert in een interview met Business Insider. ‘Wij werden benaderd en nu wordt het naar buiten gebracht alsof wij onze handel te koop aanboden. Dat is gewoon incorrect.’

Analisten speculeerden op maandag al volop dat er een luchtje zou zitten aan de geruchten. Uber zou namelijk aan zijn investeerders hebben gezegd dat het niet bereid zou zijn meer dan 2 miljard dollar (minder dan 1,8 miljard euro)  te betalen voor Lyft. Volgens Lyft zou dat zijn gebeurd om investeerders de waarde van het bedrijf te laten onderschatten. Dat zou Lyft verhinderen in de zoektocht naar broodnodige nieuwe investeerders.

Serieuze voorstellen worden overwogen

Zimmer wilde verder niets bevestigen of ontkennen over een mogelijk bod. Zijn bedrijf is naar eigen zeggen vaker benaderd met een voorstel. ‘Dat is eigenlijk meer de normale gang van zaken dan … Natuurlijk moeten we serieuze aanbiedingen goed overwegen,’ aldus de ondernemer.

De concurrentiestrijd tussen Lyft en Uber is al jaren gaande en werd alleen maar verstrekt toen Uber besloot uit de Chinese markt te stappen in ruil voor een aandeel in Didi, het grootste taxitechnologiebedrijf in China. Daarmee kan Uber zich volop richten op de Amerikaanse markt en wordt het zelfs indirect aandeelhouder van Lyft.
Meer over deze deals hier >>