economie

Ombudsman: ‘Feiten’ over windmolens van SER zijn misleidend

04 november 2016Leestijd: 2 minuten

De Nationale Ombudsman tikt Ed Nijpels (VVD) van de Sociaal-Economische Raad (SER) op de vingers: de Raad heeft onvolledige en eenzijdige informatie verspreid over de voor- en nadelen van windenergie, in een ogenschijnlijke poging de plaatsing van windmolens te promoten.

Twee organisaties die kritisch zijn over het neerzetten van windmolens stapten naar de Ombudsman nadat op de site van de SER – die de uitvoering van het Energieakkoord moet bewaken – ‘factcheckers’ werden gepubliceerd. In een van die online artikelen wordt de overlast van windmolens gebagatelliseerd en de voordelen juist aangedikt.

Omwonenden hebben helemaal geen geluidoverlast
Over geluidsoverlast schrijft de SER bijvoorbeeld dat ‘een klein deel van de omwonenden het geluid als hinderlijk ondervindt’, terwijl mogelijke waardedaling van woningen door de plaatsing van windmolens ‘gering’ wordt genoemd. Dat windmolens het landschap minder fraai maken, wordt ontkend noch bevestigd. Dat waardeoordeel ‘verschilt van persoon tot persoon’.

Ombudsman Reinier van Zutphen bepaalde vrijdag dat de SER informatie verspreidde die ‘niet objectief’ en ‘niet volledig’ is. Zo is de informatie wat betreft huiswaardedaling verouderd en nu incorrect en kan de SER niet zomaar de geluidsoverlast bagatelliseren, zonder dat te onderbouwen.

Volgens de klagers, het Nationaal Kritisch Platform Windenergie en de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines, zijn er juist veel mensen die door windmolens kampen met slaaptekorten en andere gezondheidsproblemen. Ze zijn tegen de bouw van tientallen megawindmolens.

Nijpels wilde ‘onzinverhalen’ bestrijden
Saillant detail is dat Ed Nijpels, die namens de SER toezicht houdt op het Energieakkoord, juist de ‘factcheckers’ in het leven had geroepen om alle ‘onzinverhalen’ over duurzame energie te ontkrachten. Ook riep hij eerder dit jaar dat de overheid en werkgevers meer moeten doen om milieuvriendelijke vormen van energie te produceren.

Het doel van het akkoord is om in 2020 minstens 14 procent van alle energie op duurzame wijze op te wekken. Daarbij moet 3450 MW extra energie worden opgewerkt door windmolens op zee en 6000 MW door windmolens op land. Een dure opgave, voor zowel de overheid als de belastingbetaler.

Voor de PVV is de uitspraak van de Ombudsman aanleiding om te vragen om het vertrek van Nijpels. PVV-Kamerlid Reinette Klever stelde eerder al Kamervragen over twijfelachtige uitspraken van de VVD’er en ziet zich nu gesterkt. De partij vraagt de verantwoordelijke minister Henk Kamp (VVD) om Nijpels te ontslaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.