Brussel beticht Kroes van ‘belangenverstrengeling’ na kritiek

02 september 2016Leestijd: 2 minuten
Kroes Foto: ANP

Brussel kreeg na de controversiële Apple-naheffing flinke kritiek van Neelie Kroes, oud-politicus en mededinging-commissaris van de Europese Unie (EU). De commissie haalt nu uit naar Kroes, die volgens een woordvoerder vooringenomen is door haar nieuwe rol in de wereld van tech-bedrijven.

2016-06-13 17:42:39 (FILES) This file photo taken on June 13, 2016 shows the Apple logo displayed on a screen at Apple's annual Worldwide Developers Conference presentation at the Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco, California. US stocks dipped early June 17, 2016 on reports of a crackdown on Apple by China that offset rising optimism that Britain will vote to stay in the European Union. Apple shares fell 1.7 percent following reports that the city of Beijing concluded the technology giant had violated a Chinese company's design patents and may be forced to halt sales of its latest iPhones in the Chinese capital. / AFP PHOTO / GABRIELLE LURIEDoor historische naheffing Apple maakt Brussel korte metten met belastingtrucs

Kroes zegt in een artikel in de Britse krant The Guardian dat huidige mededinging-commissaris Margrethe Vestager de staatssteunwetten niet op deze manier had mogen gebruiken om Apple en Ierland aan te pakken. Het gaat om een belastingovereenkomst tussen de twee landen, die werd afgekeurd door Brussel: Apple moet nu 13 miljard terugbetalen aan Ierland.

Verzoening van verschillende opvattingen

‘Verstager heeft geen beroep gedaan op de staatssteunwetten op de manier zoals wordt beweerd door Kroes,’ aldus woordvoerder Margaritis Schinas tijdens een persconferentie. ‘We begrijpen dat het soms een uitdaging kan zijn de positie als oud-commissaris te verzoenen met de verleiding om de ideeën en opvattingen van Silicon Valley of anderen die het niet eens zijn met de Europese Commissie te benadrukken.’

Schinas  doelt daarmee op de positie van Kroes als voorzitter van online taxibedrijf Ubers adviesraad. De oud-VVD’er werkt daarnaast als adviseur voor het internetbedrijf Salesforce en Bank of America Merrill Lynch. Zij heeft ook in de Nederlandse startupwereld gewerkt, als topvrouw van het initiatief StartupDelta. Dat betekent dat er sprake is van belangenverstrengeling, volgens Schinas.

2016-07-28 00:00:00 NEW YORK, NY - JULY 28: The new Brooklyn Apple Store is seen during a media preview in the Williamsburg neighborhood of Brooklyn on July 28, 2016 in New York City. The Williamsburg Apple Store opens next Saturday on July 30th, it is a multi-use space with numerous wood cube seats and a giant 6K video screen. Kena Betancur/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==Brussel richt grote schade aan met harde aanpak Apple

Openbare documenten moeten meer duidelijkheid bieden

De woordvoerder houdt ook vol dat de beslissing van Verstager niet moet worden veroordeeld totdat alle documenten zijn gepubliceerd. De openbare documenten die Europese Commissie heeft opgezet om tot het verdict te komen, worden gepubliceerd zodra alle partijen akkoord gaan.

‘We hopen dat Apple en Ierland zo coöperatief mogelijk zijn, zodat wij zo snel mogelijk alle documenten kunnen publiceren. Dan kan iedereen het eens goed lezen,’ zegt Schinas.