Hoe het kan dat Deutsche Bank winst boekte, ondanks problemen

27 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Deutsche Bank in Frankfurt Foto: EPA

Analisten verwachtten een megaverlies, maar Deutsche Bank boekte in het derde kwartaal van 2016 toch een winst van 278 miljoen euro. Ondanks de tegenslagen die de bank moest verwerken, heeft zijn stevige positie voor een behoorlijke winst gezorgd.

‘De positieve ontwikkelingen werden constant overschaduwd door de aandacht voor de gesprekken met de Verenigde Staten over een boete,’ hekelde de omstreden CEO John Cryan in een persbericht op donderdag. Deutsche Bank zou schikken voor meer dan 12,5 miljard met het Amerikaanse ministerie van Justitie vanwege de rol die de bank speelde bij het verkopen van rommelhypotheken voor de crisis.

‘Fundamenteel zeer sterke kapitaalpositie’

Begin oktober verklapte een woordvoerder van Deutsche Bank al dat de kapitaalpositie van het bedrijf ‘fundamenteel zeel sterk’ is. ‘Het derde kwartaal is bijna voorbij, je zal zien dat het prima met ons gaat.’

Het bedrijf ‘werkt hard’ aan een oplossing, volgens Cryan. Zo heeft Deutsche meer dan een half miljard gereserveerd voor schikkingen en boetes, een toevoeging aan de toch al flinke kapitaalbuffer. De omzet van Deutsche steeg ook, met een kleine 2 procent naar 7,5 miljard.

Deutsche Bank is na de crisis door miljardenboetes het zorgenkindje van de Duitse overheid. Vorig jaar moest het bedrijf een verlies van 6,7 miljard euro uitleggen aan zijn aandeelhouders en twee topmannen vertrokken op zeer korte termijn. Volgens het Internationaal Monetair Fonds vormt de bank het grootste risico voor het internationale financiële stelsel.

De problemen bij Deutsche zouden zelfs lijken op die van Lehman Brothers, de bank die in 2008 omviel. Het bedrijf is zeer verweven met andere financiële instellingen, waardoor de risico’s alleen maar groter worden.

Kostenbesparingen

Toch heeft de bank, dankzij het afschaffen van duizenden banen en de verkoop van verschillende dure onderdelen, winst kunnen boeken tijdens het derde kwartaal. Het bedrijf heeft inderdaad enorme buffers opgebouwd om de miljardenboetes te betalen en rekening te houden met mogelijke andere tegenslagen.

2015-04-23 00:00:00 epa04717508 The headquarters of the 'Deutsche Bank' in Frankfurt, Germany, photographed on 23 April 2015. Deutsche Bank has agreed to pay a fine of 2.5 billion dollars to US and British authorities in the Libor rate-fixing scandal and sack seven of its workers, the Department of Financial Services (DFS) in New York announced on 23 April. EPA/CHRISTOPH SCHMIDTEuropa houdt adem in: zeven vragen over drama Deutsche 

In het afgelopen jaar kelderde het aandeel van Deutsche Bank met ruim 50 procent. Maar alleen al tijdens de laatste maand gaat het weer goed met de koers: sinds eind september is de koerswaarde met bijna 26 procent gestegen. Toch zal het bedrijf nog niet helemaal van zijn zorgen zijn verlost. Na de Europese stresstest bleek de bank wat betreft stabiliteit in een crisisscenario lager scoort dan de gemiddelde Europese bank. Het is mogelijk dat Deutsche op korte termijn via kapitaalrondes hoopt geld op te halen van aandeelhouders.