Welke ‘speciale behandeling’ kreeg Deutsche Bank bij stresstest?

10 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
ECB in Frankfurt. Foto: AFP

Deutsche Bank is weer in opspraak gekomen. Het bedrijf zou zijn gematst door de Europese Centrale Bank (ECB) bij de financiële stresstest.

De stresstest toetst de bestendigheid van banken in crisissituaties en alle Europese banken zouden worden gerangschikt na een eerlijke meting. Maar de ECB maakte voor Deutsche Bank een uitzondering: in de berekening werd de verkoop van het aandeel van Deutsche in de Chinese bank Hua Xia meegeteld.

Verkoop van aandeel werd wel meegerekend

2015-06-09 11:07:02 FILES - The headquarters of Germany's biggest lender Deutsche Bank are pictured on June 9, 2015 in Frankfurt am Main, western Germany. Scandal-plagued Deutsche Bank announced on October 18, 2015 a sweeping business and management shake-up that would "fundamentally change" its leadership structure. AFP PHOTO / DANIEL ROLANDDeutsche Bank wil Merkels steun niet, maar krijgt die misschien toch

De verkoop van dit belang was en is alleen nog steeds niet rond. In december 2015 maakte Deutsche bekend het aandeel voor bijna 3,6 miljard euro te verkopen aan het Chinese publieke verzekeringsbedrijf PICC. Het verkoopproces wordt zelfs vertraagd na een conflict tussen Deutsche en de Chinese wisselkoerswaakhond SAFE. Toch hoopt Deutsche Bank de verkoop dit jaar nog te voltooien.

De ECB had de 3,5 miljard euro niet mogen meerekenen tijdens de stresstest, die juist aan strenge regels zou moeten voldoen. Volgens de Financial Times werd in een voetnoot aangegeven dat bij Deutsche Bank rekening was gehouden met de deal, maar voor andere banken telden soortgelijke deals niet mee.

Volgens de regels gehandeld?

De ECB wil niet reageren op de kwestie, maar houdt vol dat het ‘alle banken gelijk behandelt, volgens de regels’. In de ECB-regels over de stresstest staat: ‘Desinvesteringen, kapitaalmaatregelen en andere transacties die niet volledig zijn afgehandeld voor 31 december 2015, zelfs als de afspraken voor deze datum zijn gemaakt, mogen niet worden meegeteld in de berekeningen.’

In het geval van een crisis is het bufferkapitaal van Deutsche Bank 7,8 procent, meldde de Europese Centrale Bank. Als het Hua Xia-meevallertje niet was meegerekend, zou dit neerkomen op 7,4 procent. Deutsche had de test in dat geval alsnog gehaald, maar de positie van de bank werd rooskleuriger neergezet door de ECB. Het bedrijf zelf houdt overigens vol dat zijn kapitaalpositie ‘fundamenteel zeer sterk’ is.

2016-07-14 09:37:52 A man walks on a logo of the Monte Dei Paschi Di Siena bank in Rome, Italy September 24, 2013. REUTERS/Alessandro Bianchi/File PhotoUitslag stresstest blijkt knuffelexercitie – grondig was de Europese bankentest niet. Zo blijven banken zwak.

Bovengemiddeld bufferkapitaal

De 51 banken die meededen aan de stresstest moesten minstens 4,5 procent aan bufferkapitaal hebben om te slagen voor de test. De gemiddelde bank scoorde ongeveer 8 procent. Deutsche Bank zit sowieso al flink in de problemen: er hangt een miljardenboete boven het hoofd van het bedrijf van het Amerikaanse ministerie van Justitie, en de bank wordt aangeklaagd in Italië voor zijn rol bij het derviatenschandaal bij de Italiaanse bank Banco Monte dei Paschi di Siena.

Sinds het begin van 2016 is meer dan de helft van de waarde van het aandeel van Deutsche verloren gegaan, maar de bank geeft aan zich ‘zeer comfortabel te voelen’.