Acht jaar na ‘Lehman’ rekent Amerika af met Deutsche Bank

16 september 2016Leestijd: 2 minuten
Deutsche Bank Foto: AFP

Precies acht jaar na de faillissementsaanvraag van Lehman Brothers wordt duidelijk in hoeverre de financiële crisis nog een rol speelt in de wereld van banken. Het Amerikaanse ministerie van Justitie vraagt Deutsche Bank te ‘schikken voor marktspeculatie’ voor 12,5 miljard euro.

2016-07-01 23:15:22 This picture taken on July 1, 2016 shows the headquarters of Monte Dei Paschi di Siena bank on in Siena, in the Italian region of Tuscany. Italy's number-three bank, Banca Monte dei Paschi di Siena, took a hammering on the stock market on July 4, 2016 as the European Central Bank told it to slash its large bad-debt burden. Investors, many of them shaken by Britain's vote to leave the European Union, are fretting over the fragile balance sheets of debt-laden Italian banks. / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACEDavid Folkerts-Landau, de hoofdeconoom van Deutsche Bank: ‘150 miljard om Italiaanse banken te redden’

Deutsche Bank staat bekend als bank die veel sjoemelde in de gouden jaren van Wall Street. Het bedrijf heeft al miljarden in boetes en schikkingen moeten betalen. Deze nieuwe schikking zou een van de hoogste crisis-gerelateerde bedragen zijn. Het gaat vooral om misstanden bij de verkoop van aan hypotheken gerelateerde producten – het instorten van de woningmarkt in de Verenigde Staten leidde tot de bankencrisis.

De ‘hebberigheid’ van Wall Street

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal kwam donderdagavond (lokale tijd) met het bericht dat het ministerie van Justitie hoopt op de schikking. Het was donderdag precies acht jaar geleden sinds het faillissement van Lehman Brothers. De prominente senator Elizabeth Warren, die zich vaak verzet tegen de ‘hebberigheid van Wall Street’, zei op Twitter dat het gebrek aan optreden van Justitie een ‘abominabele mislukking’ is.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Deutsche Bank heeft aangegeven niets te zien in het voorstel. ‘Wij hebben totaal niet de intentie om deze potentiële vorderingen te schikken voor een bedrag dat ook maar in de buurt komt van de 14 miljard dollar (12,5 miljard euro, red.) die nu wordt besproken,’ aldus een woordvoerder. ‘De onderhandelingen zijn nog maar net begonnen. De bank verwacht dat die ervoor zullen zorgen dat het schikkingsbedrag veel lager ligt, rond hetzelfde bedrag dat is gerekend voor andere banken.’ Toch ziet de aandeelhouder het somber in: het aandeel Deutsche Bank zakte meer dan 8 procent op vrijdag.

Historische boete

20160916123111

De gigantische Bank of America kreeg een flinke tik in 2014: het bedrijf moest een boete betalen van 16,7 miljard dollar. Ook Citibank, JP Morgan en Goldman Sachs hebben miljarden moeten betalen aan boetes en schikkingen. Maar ook de Britse waakhonden hebben veel geïnd: Lloyds heeft in Londen 16,5 miljard euro betaald. Daarnaast loopt de rekening van Deutsche Bank door boetes voor wangedrag van voor, tijdens en na de financiële crisis flink op.

Deutsche Bank zal waarschijnlijk veel minder hoeven te betalen aan Justitie: het ministerie eist eerst een torenhoog bedrag, om vervolgens na overleg uit te komen op een compromis. Het is wel duidelijk dat ook banken nog niet zijn verlost van de pijnlijke nasleep van de financiële crisis.