Deutsche Bank wil Merkels steun niet, maar krijgt die misschien toch

01 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Deutsche Bank Foto: AFP

Deutsche Bank zit in de problemen. Vrijdag kelderde het aandeel omdat bondskanselier Angela Merkel niet zou helpen met de enorme boete die Deutsche waarschijnlijk moet betalen aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. De bank heeft nu zelf aangegeven geen overheidsgeld nodig te hebben, maar krijgt het misschien toch.

Naast de problemen in Amerika wordt de bank vervolgd voor haar rol in het derivatenschandaal bij de Italiaanse Banco Monte dei Paschi di Siena.

CEO John Cryan zegt dat Deutsche Bank niet van plan is om staatssteun te vragen. ‘Hij is zeer stellig,’ zegt woordvoerder Jorg Eigendorf tegen CNBC. Staatssteun is helemaal niet aan de orde en de bank heeft geen contact gehad met de regering van Merkel om eventueel geld op te halen. De Duitse krant Die Zeit vertelt een heel ander verhaal: vanuit Berlijn, Frankfurt en Brussel zou een plan ophanden worden gezet om toch overheidssteun te verlenen aan de bank.

Megaschikking

Vanwege haar rol in de aanloop naar de financiële crisis, krijgt de bank een forse boete: Deutsche Bank heeft jarenlang rommelhypotheken en aan hypotheken verbonden producten verkocht. De verkoop van dit soort financiële diensten was een van de redenen voor de financiële crisis in 2008. De boete die Amerika in eerste instantie eist, is behoorlijk: Deutsche moet misschien wel 12,5 miljard euro betalen, bijna net zoveel als de koerswaarde van de bank. Investeerders schrokken vooral van het feit dat Merkel niet zou helpen.

Bronnen melden aan Die Zeit dat het noodplan in werking zou treden als Deutsche Bank niet met een marktoplossing op de proppen kan komen. Dan zou de bank in eerste instantie onderdelen aan andere banken verkopen. Deutsche maakte woensdag overigens al bekend dat het haar verzekeringstak Abbey Life verkoopt aan het Britse Phoenix Life, voor meer dan een miljard euro. De regering ontkent de beweringen dat er toch wordt gewerkt aan een noodplan.

Alternatieve oplossingen

Of het probleem van Deutsche Bank zonder hulp vanuit Berlijn kan worden opgelost, blijft onduidelijk. Directe staatssteun zou volgens de wetten van de Europese Unie al geen optie zijn. Zo werd ook de Italiaanse premier Mario Renzi verteld dat hij de banken niet met overheidsgeld mocht redden. Daarnaast is het probleem van Deutsche veel groter dan alleen de megaschikking: de bank is al vaker op zijn vingers getikt door financiële waakhonden voor wangedrag in de aanloop naar de financiële crisis.

De kapitaalpositie van Deutsche is volgens Eigendorf ‘fundamenteel zeer sterk’. ‘Het derde kwartaal is bijna voorbij en ik kan je vertellen dat het prima met ons gaat en dat wij ons zeer comfortabel voelen,’ aldus de woordvoerder. In een interne memo ontkent het concern ook dat het binnenkort van plan is kapitaal op te halen, ondanks het feit dat de positie van de bank zeer in twijfel wordt getrokken.