economie

ABN-top botst met Dijsselbloem over ‘politieke benoeming’ ceo

24 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De Raad van Commissarissen van ABN AMRO verzet zich tegen de bemoeienis van Jeroen Dijsselbloem. De minister van Financiën wil ervoor zorgen dat de opvolger van ceo Gerrit Zalm vooral maatschappelijk bewust is. De bank wil juist een commerciële topman.

In september gaf Dijsselbloem al aan dat de Nederlandse staat als aandeelhouder een ‘flinke vinger in de pap heeft’ tijdens het overleg over de opvolging van Zalm. Waar Dijsselbloem meer let op het ‘maatschappelijk profiel’ van de mogelijke opvolger, wil ABN gewoon een goede bankier.

Vroegtijdig vertrek van Zalm

ABN AMRO liet in september weten dat Zalm vroegtijdig zal vertrekken. Normaal gesproken kondigt een bedrijf op zo’n moment weten wie de nieuwe topman wordt, maar ABN gaf alleen aan dat er naar een opvolger wordt gezocht.

Waar een Raad van Commissarissen normaal onafhankelijk te werk kan gaan tijdens de zoektocht naar een nieuwe ceo, staat de Nederlandse staat als dominante aandeelhouder in de weg: NL Financial Investments heeft namens Nederland 77 procent van de aandelen en kan daarmee elke kandidaat afwijzen. Dat gebeurt ook, stellen bronnen tegen NRC.

De RvC van ABN heeft een profiel van de ideale kandidaat doorgegeven aan headhunter Spencer Stuart, die op zoek moet naar een nieuwe ceo. Dijsselbloem is het echter oneens met het profiel, meldt De Financiële Telegraaf. Waar de RvC een ‘bankier met internationale ervaring’ zoekt, ziet Dijsselbloem meer in een zakenman of –vrouw met ‘maatschappelijke bewustzijn’.

Interne kandidaten niet in trek bij Dijsselbloem

Chris Vogelzang, die sinds 2000 bij ABN werkt, zou de ideale kandidaat zijn van de commissarissen, maar Dijsselbloem voelt weinig voor het bestuurslid. Joop Wijn werd tevens voorgedragen als interne kandidaat, maar ook over hem is Dijsselbloem niet enthousiast. De minister ziet meer in bijvoorbeeld Feike Sijbesma, die sinds 2007 topman van het chemiebedrijf DSM is, en veel aandacht zou hebben voor duurzaamheid en het ‘wereldvoedselprobleem’. Maar Sijbesma is niet geïnteresseerd.

ABN AMRO en Dijsselbloem liggen al maanden met elkaar overhoop. De minister blijft de salarisverhoging van het bestuur in de weg liggen. De bank hekelt de politieke bemoeienis van de minister en hoopte vooral na de beursgang op meer onafhankelijkheid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.