Geruchten zijn waar: Zalm vertrekt voortijdig bij ABN AMRO

13 september 2016Leestijd: 2 minuten
Zalm bespeelt een flipperkast - bron:ANP

Krap een maand geleden liet ABN-topman Gerrit Zalm nog weten dat hij nog wel even bij de bank zou zitten. Maar dinsdag kondigt ABN AMRO zijn voortijdige afscheid aan.

Zalm treedt volgend jaar terug. Hij maakt daarmee niet zijn hele benoemingstermijn, die zou lopen tot mei 2018, af. De topman kiest ervoor om na de splitsing, fusie en beursgang van het financiële concern plaats maken voor een nieuwe bestuursvoorzitter.

Er waren al lange tijd geruchten

Die kan volgens de voormalige minister van Financiën ‘voor een langere periode’ leiding geven aan de bank. Op welke datum Zalm precies afscheid neemt, is nog onduidelijk. Daar wordt op een later moment een mededeling over gedaan. De raad van commissarissen zegt het besluit van Zalm te respecteren en heeft het opvolgingsproces in gang gezet.

Er waren al lange tijd hardnekkige geruchten over een voortijdig vertrek van Zalm, maar zelf wilde hij daar niets van weten. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers van ABN AMRO medio augustus zei hij ‘de krantenberichten te hebben gelezen, maar nog geen opvolger te hebben gezien’.

Kostenbesparingen 

Het Financieele Dagblad meldde half juli op basis van ingewijden al te weten dat Zalm in de loop van volgend jaar zou vertrekken. De financiële instelling wilde daar toen geen commentaar op geven. Namen die worden genoemd, zijn die van Chris Vogelenzang, hoofd van de consumentenbank van ABN, en Joop Wijn, die leiding geeft aan de zakelijke divisie. Gisteren kondigde ABN AMRO aan dat in de periode tot 2020 maximaal 1.375 arbeidsplaatsen worden geschrapt vanwege kostenbesparingen. Maar daar heeft het besluit van Zalm allemaal niets mee te maken, zegt de bank. ‘Zijn beslissing is pas gisteren genomen en staat daar los van.’

De kostenoperatie moet 200 miljoen euro besparen. Dat is een kwart van de 800 miljoen die ABN Amro uitgeeft aan ondersteunende en controlerende diensten. Tegen NOS zegt Zalm dat de bank misschien wel meer gaat snijden in de kosten na deze eerste besparingsronde. ‘Het betreft de ondersteunende functies, zoals finance, HR, communicatie, dat soort zaken. We denken dat we daar tweehonderd miljoen kunnen besparen,’ aldus Zalm. Volgens de topman zal het voor een deel om vaste werknemers gaan.