Waarom ABN Amro tot 1.375 banen schrapt

12 september 2016Leestijd: 2 minuten
ABN Amro Foto: ANP

ABN Amro zal de komende vier jaar tussen de 975 en de 1.375 banen schrappen. De kostenoperatie maakt deel uit van ‘Project Simplify’, dat ervoor moet zorgen dat de bank simpeler en effectiever kan werken.

Dat ABN Amro van plan was flink te snijden in het personeelsbestand, werd al eerder bekend: het bedrijf is namelijk van plan 200 miljoen te besparen. Dat kondigde de bank aan bij de presentatie van de kwartaalcijfers in augustus. ABN Amro wil een kwart van de 800 miljoen ondersteunende en controlerende kosten besparen.

Ondersteunende functies komen te vervallen

Het mes wordt dan ook vooral gezet in de ondersteunende divisies van de bank, zoals finance, HR en communicatie. Volgend jaar zullen al zo’n 625 tot 950 reguliere arbeidsplaatsen komen te vervallen. In augustus maakte financieel directeur Kees van Dijkhuizen bekend dat gedwongen ontslagen niet worden uitgesloten. Wel hoopt het bedrijf de kostenoperatie uit te voeren in overleg met het personeel.

Dat juist in die specifieke divisies bannen zullen komen te vervallen, laat volgens vakbond De Unie zien dat de bank niet goed in beeld heeft waar het naar toe wil als bedrijf. ‘ABN AMRO heeft geen idee hoe ze als bank toegevoegde waarde kunnen bieden,’ aldus woordvoerder Reinier Castelein. ‘Daardoor weten ook werknemers niet waarop ze zich moeten doorontwikkelen om de bank vooruit te helpen.’

Het ultieme doel is het verlagen van de kostenratio. ABN Amro zal efficiënter moeten werken. In het eerste halfjaar van 2016 was de kostenratio van de bank bijna 62 procent. Het bedrijf wil werken naar een kostenratio van onder de 60 procent. Over het algemeen hebben efficiënte banken een ratio van 50 procent.

Lage kostenratio voor veranderende markt

Die lagere ratio is vooral nodig om te concurreren met nieuwe spelers en, net als andere banken, de prijzen van producten en diensten te kunnen verlagen. Ook door de digitalisering in de financiële sector en de hoge kosten als gevolg van de strenge regelgeving, zorgen ervoor dat de reorganisatie broodnodig is, volgens het management van de bank.

Aandeelhouders reageerden blij verrast op de aankondiging in augustus. Na het bericht op maandag dat waarschijnlijk meer dan duizend banen worden geschrapt, veranderde Deutsche Bank het koersdoel van ABN Amro: van 17,50 tot 19,00 euro. Op maandagochtend stond het aandeel op 18,50 euro.