Zorgt Zuid-Europese coalitie voor een breuk in EU?

09 september 2016Leestijd: 2 minuten
EUMed top in Athene Foto: AFP

Zuid-Europese lidstaten van de EU willen een gezamenlijk front vormen en zo de migratiecrisis en economische problemen aanpakken. Deze coalitie wakkert echter angst aan voor een breuk in de EU, tussen zuidelijke en noordelijke lidstaten.

Volgens de Griekse premier Alexis Tsipras willen de landen, vooral uit het Middellandse Zeegebied, zich inzetten tegen gedeelde uitdagingen: economische crises, de migratiestroom vanuit Noord-Afrika en de constante terreurdreiging.

Zuid-Europese samenwerking

De staatshoofden van Frankrijk, Italië, Portugal, Malta en Cyprus overleggen met Tsipras in Athene. Spanje wordt vertegenwoordigd door Fernando Eguidazo, in plaats van interim-premier Mariano Rajoy. De meeting wordt vlak voor de EU-top in Bratislava georganiseerd. De Zuid-Europese staatshoofden hopen zo gezamenlijke agendapunten aan te dragen.

Met de afnemende economische groei, aanhoudende politieke en financiële problemen, en de heftige gevolgen van de migratiecrisis, misschien wel het meest zichtbaar in Zuid-Europese landen, valt er een hoop te bespreken. De landen hopen hun krachten te bundelen en zo meer te zeggen te hebben in Bratislava.

Hoog op de agenda komt waarschijnlijk het verzet tegen bezuinigingsmaatregelen waar de EU deze landen toe verplicht. Tsipras en zijn Portugese  collega António Costa sloegen eerder de handen in elkaar: ze schreven een brief aan de Europese Unie met daarin het verzoek de bezuinigingsmaatregelen aan te passen.

Deze zouden ‘fout’ zijn en ‘niet genoeg doen om de huidige uitdagingen aan te kunnen’. Tsipras en Costa beweren ook dat de strenge eisen van de EU schade kunnen aanrichten aan de Europese samenleving en economische situatie. De staatshoofden zijn er zelfs van overtuigd dat deze regels haat, nationalisme, xenofobie en extremisme aanwakkeren.

Grieks verzet tegen bezuinigingsmaatregelen

2016-04-11 11:31:11 epa05253952 Greek Prime Mnister Alexis Tsipras (R) shakes hands with Portuguese Prime Minister Antonio Costa (L) outside the Maximos Mansion during his official visit to Athens, Greece, 11 April 2016. The prime ministers are expected to sign a joint declaration on the future of Europe and the strengthening of cooperation between the two countries. EPA/ALEXANDROS VLACHOSGriekenland en Portugal komen samen in verzet: bezuinigingen gevaar voor EU

Het samenwerkingsinitiatief komt vaak van de kant van Griekenland. Na de verkiezingen in januari 2015 zocht Trispras’ partij Syriza ook al hulp bij Zuid-Europese staten. De bezuinigingsmaatregelen, die onder veel protest vaak toch worden ingevoerd in deze Mediterrane landen, zorgen voor een grote breuk in Europa: vanuit Noord-Europese landen (in de praktijk vooral uit Duitsland) worden deze regels opgelegd, met sancties als stok achter de deur.

Brussel houdt nu zijn adem in, en hoopt dat een nauwere samenwerking tussen Zuid-Europese landen zorgt voor een gevoel van saamhorigheid, en niet zal leiden tot een grootschalig verzet tegen het bewind van de EU.