Komt premier May Brexit-belofte wel na?

02 september 2016Leestijd: 2 minuten
May in Bratislava Foto: AFP

De lidstaten van de Europese Unie komen in september zonder de Britse premier bijeen in Bratislava, zonder de Britse premier Theresa May. Nu alle ogen op Groot-Brittannië zijn gericht, wordt er getwijfeld over de toewijding van het kabinet aan de nieuwe slogan van May: betekent Brexit wel echt Brexit?

2016-07-02 12:43:32 A woman with her head, through a placard of the flag of Europe is pictured in the crowd as thousands of protesters take part in a March for Europe, through the centre of London on July 2, 2016, to protest against Britain's vote to leave the EU, which has plunged the government into political turmoil and left the country deeply polarised. Protesters from a variety of movements march from Park Lane to Parliament Square to show solidarity with those looking to create a more positive, inclusive kinder Britain in Europe. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFEOver de voorspelde economische rampspoed na Brexit: het valt allemaal wel mee

Hoewel het kabinet van May grotendeels bestaat uit pro-Leave-ministers (met een Brexit-secretaris en Boris Johnson als minister van Buitenlandse Zaken), lijken de politici een ‘zachte Brexit’ te willen bewerkstelligen. Maar zelfs die plannen zijn weinig concreet.

Britse wetgeving te veel gebaseerd op EU

Zo blijkt dat de wetgeving in Groot-Brittannië dusdanig is gebaseerd op Europese wetten, dat het lastig wordt zomaar uit de Europese Unie te stappen. Woensdag kwamen kabinet-ministers bijeen om het plan voor het vertrek uit de EU te regelen, maar wat ontbreekt is een Brexit-plan: ‘Op het moment hebben ze geen flauw benul van wat ze moeten doen,’ zegt Charles Grant, directeur van het Centrum voor Europese Hervorming, een onderzoeksinstituut in Londen, in de New York Times.

Het gebrek aan een duidelijk plan lijkt de rode draad door de Brexit-voorbereidingen. ‘Er zijn heel veel vragen, maar niet zoveel antwoorden,’ zegt Conservatieve partijgenoot van May tegen Politico. En ministers die in het kabinet van oud-premier David Cameron met May werkten, hebben geen idee van haar opvattingen of plannen voor het Britse buitenlandbeleid. Ook Koen Lenearts, voorzitter van het Europese Hof van Justitie, heeft gezegd dat de EU alleen maar kan speculeren: ‘Het is tasten in het duister. We weten niet eens hoe en of het gaat gebeuren.’

Indrukwekkende May kan zachte Brexit bewerkstelligen

Toch maakte May indruk op diplomaten en buitenlandse politici tijdens haar eerste reizen als premier van Groot-Brittannië. Volgens ingewijden komt de politicus serieuzer en beter voorbereid over dan haar voorganger, David Cameron. Angela Merkel heeft na meetings met May aangegeven de handelsovereenkomsten tussen Groot-Brittannië en Duitsland prioriteit te stellen.

Andere politici uitten zich eerst ongeduldig, maar May lijkt iedereen om haar vinger te winden. Zelfs na het bericht dat de Britten het lidmaatschap pas in 2019 zullen opzeggen, blijft het rustig in Europa. De EU zelf blijkt ook plannen te hebben voor een ‘zachte Brexit’, of zelfs een alternatief voor het Britse vertrek: in Brussel ligt al een tijdelijk migratienoodremplan op tafel.

Een beroep op Artikel 50 heeft voor May geen haast. Brexit betekent misschien inderdaad wel Brexit, maar als het aan May ligt, wordt het wel een zachte, zonder te heftige gevolgen voor Groot-Brittannië