Griekenland en Portugal in verzet: bezuinigingen gevaar voor EU

12 april 2016Leestijd: 2 minuten
Portugal en Griekenland hebben allebei EU-pakketten ontvangen Bron: EPA

Opgelegde bezuinigingen in EU-lidstaten zullen leiden tot haat, nationalisme, xenofobie en extremisme op het continent. Dat zeggen de Griekse premier Alexis Tsipras en zijn Portugese collega António Costa in een brief aan de Europese Unie (EU).

De staatshoofden bundelen hun krachten omdat ze willen dat de opgelegde bezuinigingsmaatregelen door de EU worden aangepast. Deze zouden ‘fout’ zijn en ‘niet genoeg doen om de huidige uitdagingen aan te kunnen’. Tsipras en Costa beweren ook dat de strenge eisen van de EU schade kunnen aanrichten aan de Europese samenleving en economische situatie.

Lees ook: Bron: ANPGriekenland is failliet geboren – reken er maar niet op dat het goedkomt

‘We moeten nu beslissen of we met een nieuw Europees sociaal contract beginnen of dat we doorgaan met dit achterhaalde beleid, zonder iets geleerd te hebben van de geschiedenis,’ schrijven de premiers. ‘Zo lopen we het risico in een situatie te komen waar nationalisme, haat, xenofobie, extremisme en populisme de overhand nemen.’

Grieks verzet

De socialistische Costa bezocht Tsipras in Athene op maandag, terwijl Griekenland nog in gesprek is met de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de voorwaarden van het laatste reddingspakket. De crediteuren van Griekenland willen juist dat er wordt bezuinigd en dat publieke instanties worden geprivatiseerd. Maar Syriza, de linkse regeringspartij in het land, verzet zich tegen deze besparingen.

Net als Griekenland ontving Portugal een reddingspakket van de EU na de financiële crisis, die begon in 2008. In tegenstelling tot de Portugezen is Athene nog steeds direct afhankelijk van financiële steun van de EU en het IMF.

Crisis

Maar terwijl Tsipras zich verzet tegen de bezuinigingen, zijn deze door de EU wel als voorwaarde gesteld om toegang te krijgen tot het volgende deel van het reddingsplan.

De protesterende Grieken ruziën ook na het akkoord over het steunpakket nog met de Europese Centrale Bank (ECB), de eurogroep en het IMF, samen de trojka genoemd. In maart kwamen de gesprekken weer plots tot stilstand. Een IMF-diplomaat zou toen hebben gezegd dat er ‘crisis’ nodig is om Griekenland volledig te laten meewerken met de onderhandelingen.