Trojka is blij met Athene maar Grieken blijven boos

09 mei 2016Leestijd: 2 minuten
De politie arresteerde veertien demonstranten in Athene Foto: AFP

Onder luid protest op straat door duizenden Grieken ging het parlement in Athene zondagavond akkoord met de nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Op maandag onderhandelt de eurogroep met Griekenland of het toegang krijgt tot meer noodsteun.

epa05166563 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker (R) prior to their meeting at the EU Commission in Brussels, Belgium, 17 February 2016. EPA/OLIVIER HOSLETLees ook: Juncker steekt loftrompet over Griekse hervormingen

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zei op zondag dat Griekenland ‘de hervormingen praktisch gezien al heeft voltooid’. Hoewel de geldschieters en de Grieken nu dichtbij een akkoord lijken te komen, krijgt premier Alexis Tsipras wel het Griekse volk op zijn hals.

Verzet

De Grieken verzetten zich al tijden tegen de EU-maatregelen. Zo gingen honderden Grieken buiten het parlement op de vuist met de politie op zondag. De Griekse demonstranten gooiden brandbommen, terwijl de politie met traangas moest ingrijpen en veertien relschoppers oppakte. Ook ambtenaren kwamen in opstand. Werknemers in de publieke sector staakten vanaf vrijdag 48 uur lang tegen de overheidsbezuinigingen.

‘Op een gegeven moment kunnen de Grieken het niet meer aan en zal er een sociale ontploffing komen,’ zei Odysseus Trivalas, de directeur van de vakbond van de publieke sector tegen The Guardian. De baas van GSEE, de grootste vakbond van de Young people shout slogans during a protest rally against the latest reform measures demanded by Greece's creditors, in front of the Greek parliament building in Athens on May 8, 2016. The reforms to be voted on by MPs later on May 8 would reduce Greece's highest pension payouts, merge several pension funds, increase contributions and raise taxes for those on medium and high incomes. / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKIprivate sector, beweert dat de de coalitie ‘de sociale zekerheid van het Griekse volk vernietigt’.

Tsipras beloofde voor de verkiezingen in opstand te komen tegen de bezuinigingen die zijn overheid van de EU moet invoeren. Toch ging hij akkoord met de maatregelen, iets dat woede aanwakkerde onder de oppositie en veel Grieken. Zij zijn niet blij dat de btw omhoog moet, en de pensioenen omlaag zullen gaan.

Vooruitgang

Opnieuw steggelt Athene met Brussel over de noodzaak van hervormingen. In ruil voor vers geld moeten de Grieken toezeggingen doen. Meer >

Met de kleine meerderheid van de regerende coalitie kreeg Tsipras nipt de goedkeuring van de EU-bezuinigingen door het Griekse parlement. Toch is het nog onzeker of Athene tot een akkoord komt met zijn geldschieters op maandag.

Hoewel de Griekse premier nu steeds meer vooruitgang boekt tijdens het overleg met de kredietverleners, lijkt Athene nu zijn handen vol te hebben aan een volk in opstand.