economie

Kamer: ‘Wet moet zich aanpassen aan Airbnb’

10 augustus 2016

Het wordt tijd dat de wet wordt aangepast om deelplatformen als Airbnb te kunnen reguleren. Daarvoor pleiten meerdere partijen in de Tweede Kamer.

‘Het zal wat voeten in de aarde hebben, maar die kant gaan we wel op,’ zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen over een mogelijke wetswijziging in Elsevier.

‘De maatschappij moet zich niet alleen naar de wet voegen, de wet moet zich ook aanpassen aan wat er in de maatschappij gebeurt. Dat is het proces van alle innovaties,’ zegt Gesthuizen.

Grijs gebied

Onderhuur via een deelplatform als Airbnb is in Nederland voor particulieren wettelijk verboden, tenzij schriftelijk om toestemming is gevraagd bij de verhuurder of hypotheekverstrekker. In de praktijk gebeurt dit nauwelijks, waardoor veel Airbnb-verhuurders zich in grijs, zo niet zwart gebied bevinden.

Een motie van de SP om een meldplicht in te stellen voor Airbnb-verhuur werd voor het reces met een meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer. ‘Een meldplicht lost twee problemen op,’ zegt Gesthuizen, ‘je kunt misbruik aanpakken en normaal gebruik reguleren.’

Illegale hotels

‘Zo’n plicht maakt het veel makkelijker om de cowboys in de vakantieverhuur aan te pakken,’ zegt PvdA-Kamerlid Albert de Vries.

In de hoofdstad zorgen de zogeheten  ‘illegale hotels’, hele appartementenblokken die permanent op Airbnb worden verhuurd, voor de nodige overlast.

Volgens De Vries is de PvdA in principe voor een wetswijziging die het voor particulieren mogelijk maakt om hun huis te verhuren via een site als Airbnb. ‘Maar het is vanwege het eigendomsrecht, het huurrecht en regels van verengingen van eigenaren geen eenvoudige opgave,’ zegt het Kamerlid.

Modernisering

D66-Kamerlid Kees Verhoeven ziet een meldplicht als een eerste stap. ‘D66 pleit al jaren voor modernisering van de regelgeving vanwege technologische veranderingen.’ Verhoeven vindt dat het tijd wordt voor een ‘grote operatie van modernisering van oude wetten en regels’.

Minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken lijkt tot nu toe weinig te voelen voor een wetswijziging. ‘We houden de situatie rond Airbnb in de gaten, maar zien nog geen aanleiding voor nieuwe wet- en regelgeving,’ liet hij eind vorig jaar in een brief aan de Kamer weten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.