Wat blijft er na de bezuinigingen over van Shell?

07 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Shell betaalde bijna 40 miljard euro voor de overname van BG Foto: AFP

Een peperdure overname en een blijvend lage olieprijs, Shell heeft het niet makkelijk. Het bedrijf kondigde op dinsdag aan dat het nog meer zal besparen, en de verkoop van bezittingen zal doorzetten.

Welke acties heeft het gas- en olieconcern tot nu toe ondernomen, zijn die bezuinigingen echt nodig en blijft er straks nog wat wel wat over van Shell?

Overname

1742972-1-1200x800Shell en BG Group: vier vragen over de megadeal

Het had wat voeten in de aarde, maar de investering was het duidelijk waard voor Shell: het zet alles op alles om ervoor te zorgen dat de overname van het Britse gas- en olieconcern BG Group soepel verloopt. Nadat de overname werd goedgekeurd door alle toezichthouders op internationale markten, kon Shell zich focussen op de prijs: zo’n 47,5 miljard euro betaalde het bedrijf voor BG.

‘De overname van BG is een kans om een boost te geven aan de hervorming van Shell,’ zei Ben van Beurden, de CEO, op dinsdag. Maar ook nu zit het Shell niet mee: sinds de aankondiging van de deal in april 2014, is Brent Crude, het Europese ijkpunt voor olieprijzen, fors gekelderd: het verloor meer dan de helft van zijn waarde.

Om te bezuinigen wil Shell nu af van divisies die niet genoeg winst maken, en bepaalde takken van het concern zullen worden samengevoegd. Kortom, Shell wil gerichter werken, ten koste van bepaalde onderdelen van het bedrijf, én het personeel.

Groei van Shell

2016-01-20 11:44:12 Vehicles pass a Royal Dutch Shell petrol station in Hook, near Basingstoke on January 20, 2016. Royal Dutch Shell said it expected a sharp decline in full-year net profits, as plunging oil prices slash the earnings of leading energy companies. AFP PHOTO / ADRIAN DENNISLees ook: ‘Hoever gaat Shell met het terugverdienen van kosten?’

Meer dan tienduizend Shell-medewerkers, waarvan minstens tweeduizend in Nederland, zijn ontslagen of worden nog dit jaar de deur gewezen. Op dinsdag kondigde het concern aan dat het jaarlijks niet meer dan 25,5 miljard euro wil uitgeven, ongeveer een tiende van de omzet die Shell in 2015 draaide.

Shell voelt natuurlijk het effect van de lage olieprijzen. Om die nu op te lossen, richt het bedrijf zich op de kortetermijngroei van projecten in Brazilië en de Golf van Mexico. De investeringen die het bedrijf zal maken worden nu goed afgewogen, zegt Van Beurden. Grote uitgaven zitten er niet meer in.

Verkoop

Moeilijke tijden: – In 2014 was Shells omzet 370 miljard euro. De omzet daalde in 2015 naar 233 euro
– Winst viel van 13.2 miljard in 2014 naar 1.7 miljard vorig jaar
– Sinds de aankondiging van de BG-overname is het aandeel van Shell meer dan een kwart in waarde gedaald

Naast de bezuinigingen en de uitgavenlimiet zal Shell ook nog een groot aantal bezittingen verkopen. Op maandag suggereerde de Financial Times dat het doel dat Shell heeft gesteld, de verkoop van 26,4 miljard euro aan middelen in de komende twee jaar, niet haalbaar is, omdat de middelen door de lage olieprijs minder waard zijn geworden. Shell denkt echter dat het voor 2018 de verkoop wel rond zou krijgen.

Wanneer de olieprijs weer terug is op het niveau van 2014, is onzeker. Shell verwacht een langzaam herstel van Brent Crude, en het hoopt ook daar het meeste uit te kunnen halen. Aandeelhouders waren het in ieder geval volmondig eens met de nieuwe maatregelen: de aandeelprijs steeg meer dan 1,5 procent.