economie

Problemen bij Shell: opnieuw tweeduizend banen weg

20 april 2016

Shell wil nog dit jaar tweeduizend banen schrappen. Het olie- en gasbedrijf zal het mes zetten in het Nederlandse personeelsbestand, waarbij één op de vijf kantoormedewerkers zijn baan verliest.

Dat meldt het AD. Shell heeft volgens de krant een vrijwillige vertrekregeling geopend voor kantoormedewerkers met een salaris van 75.000 euro of meer per jaar.

Vrijwillig

Het personeel dat vrijwillig vertrekt, heeft tot 1 juli de tijd om dit aan te geven en moet eind september Shell verlaten. Aan werknemers die vertrekken, wordt een vergoeding uitbetaald. Er wordt gesneden in het personeelsbestand van zowel de kantoren en onderzoekscentra in Rijswijk en Amsterdam als het hoofdkantoor in Den Haag.

Hoe gaat Shell de kosten van de mega-overname van BG terugverdienen?

Welke stappen Shell zal ondernemen als te weinig werknemers zich melden voor het vrijwillige vertrek, is nog onduidelijk. Het oliebedrijf ‘wil eerst kijken of voldoende werknemers zich vrijwillig melden’, volgens een woordvoerder van vakbond FNV.

Zo’n 20 procent van de tienduizend medewerkers zal uiteindelijk het bedrijf moeten verlaten. Shell meldde dat de ‘vrijwillige vertrekregelgeving’ de volgende stap is om kosten te besparen.

Verkapte reorganisatie

In totaal wees het bedrijf al meer dan tienduizend medewerkers wereldwijd de deur. Shell wil een echte reorganisatie te voorkomen, maar heeft in verschillende afdelingen forse kostenbesparende maatregelen genomen.

O jee, Shell kwakkelt. Dat wordt een beroep op de overheid

Net als vrijwel alle gas- en oliebedrijven kampt Shell met lage winstmarges door de enorme val in olieprijzen. Olie verloor in de afgelopen twee jaar bijna tweederde in waarde. Vorig jaar daalde de winst in totaal 80 procent in vergelijking met 2014 en de prijs van een aandeel in het bedrijf verloor in twee jaar tijd meer dan een kwart van zijn waarde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.