Hoever gaat Shell met het terugverdienen van kosten?

15 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Shell heeft de laatste maanden al forse bezuinigingen aangekondigd Foto: AFP

Olie- en gasbedrijf Shell heeft al tienduizend werknemers ontslagen en overweegt nu een groot aantal niet-kernactiviteiten af te splitsen. Hoever gaat Shell om de druk op zijn balans te verlichten?

De oliereus hoopt in totaal 35 miljard euro aan niet-kernactiviteiten af te splitsen en eventueel naar de beurs te brengen. Het bedrijf heeft een schuld van bijna 62 miljard euro door de overname van het Britse gas- en olieconcern BG.

Ingrijpend

1746714-1Hoe gaat Shell de kosten van de mega-overname terugverdienen?

Financieel directeur Simon Henry zei tegen The Telegraph dat een afsplitsing goed mogelijk was. Shell overweegt daarmee veel ingrijpendere maatregelen dan verwacht. In totaal zou het bedrijf tussen 2016 en 2018 maar voor zo’n 30 miljard desinvesteren.

Als de oliereus kiest voor een beursgang in plaats van een directe verkoop van de niet-kernactiviteiten,  zou het concern uiteindelijk kunnen profiteren van de langzaam herstellende olieprijs.

Het bedrijf desinvesteerde de afgelopen jaren al voor 20 miljard en tienduizend oud-Shell-werknemers werden de deur gewezen vanwege de forse bezuinigingen. In april werd bekend dat het concern flink zal snijden in het Nederlandse personeelsbestand, waarbij vooral topbanen verloren gaan.

Een echte reorganisatie wil de directie van Shell vermijden. Maar de acties die het bedrijf onderneemt om de schuldenlast te verminderen, worden wel steeds drastischer.

Geen vertrouwen

2015-07-30 09:20:52 DEN HAAG - Het hoofdkantoor van Shell. Het olie- en gasconcern gaat circa 6500 banen schrappen, omdat het bedrijf veel last heeft van de lage olieprijzen. ANP JERRY LAMPENProblemen bij Shell: olieconcern schrapt tweeduizend Nederlandse topbanen

Shell heeft het duidelijk moeilijk met de lage olieprijzen en daarbij moet het de kosten van de overname van BG terugverdienen. Met bezuinigingen en desinvesteringen probeert het geplaagde concern ervoor te zorgen dat het dit jaar niet hoeft te snijden in het dividend.

Sommige investeerders hebben geen vertrouwen meer dat het snel goedkomt Shell. Zo verloor de aandeelprijs de laatste twee jaar bijna een derde van zijn waarde, onder meer doordat de winst van het bedrijf vorig jaar 80 procent daalde.