#Brexit

Britse banken staken handel na flinke klappen beurs

27 juni 2016

Veel nervositeit en onzekerheid bij beleggers over de financiële gevolgen van de Brexit. Opnieuw laten de beurzen in Europa flink rode cijfers zien. Dat was vrijdag, een dag na het referendum, ook al het geval.

De handel in de aandelen van de grote Britse banken Royal Bank of Scotland en Barclays is maandagochtend opgeschort, meldt bijvoorbeeld The Independent.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aandelendump

Zo’n mechanisme treedt automatisch in werking als de waarde van een aandeel met meer dan 8 procent zakt. Beleggers probeerden massaal van de aandelen af te komen. De koers van Royal Bank staat op 14,5 procent verlies, nadat de aandelen van de financiële instelling op vrijdag al met 18 procent daalden. De koers van Barclays keldert met 11,5 procent. Budgetvliegmaatschappij EasyJet krijgt de grootste klappen met een daling van de koers met liefst 16 procent.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De AEX-index in Amsterdam noteerde richting het slot van de ochtend 1,5 procent lager op 417,81 punten. Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op het Damrak 5,7 procent in de min. Op de laatste handelsdag van de vorige week sloot de hoofdgraadmeter in Amsterdam 5,7 procent in de min. Dat was een van de vijfentwintig slechtste beursdagen ooit.

Pond onder druk

Het Britse pond sterling staat nog steeds onder druk. Het pond zakte naar het laagste niveau in 31 jaar na de scherpe koersval van vrijdag. Ook loopt de goudprijs verder op, wat erop wijst dat beleggers nog steeds veilige havens zoeken. De financiële toekomst van Groot-Brittannië (en de EU) is door de Brexit-uitkomst ongewis. De Britse minister van Financiën George Osborne – die voor een Brits vertrek meerdere keren waarschuwde voor de desastreuze gevolgen van een Brexit – liet zich voor het eerst uit over de uitslag.

Hij verzekerde dat zijn land wel degelijk was voorbereid op de gevolgen van een stem voor een Brexit. Hij deed zijn best om de financiële markten maandagochtend gerust te stellen. De Britse keuze brengt de economie en schatkist wel schade toe, maar eventuele bezuinigingen en belastingverhogingen zijn volgens de minister pas in het najaar, als er een opvolger voor scheidend premier Cameron is aangesteld, aan de orde. Twee derde van de Britse werkgevers geven daarentegen aan pessimistisch te zijn over eigen onderneming na donderdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.