Ondanks migratiecrisis dringt kabinet begrotingstekort terug

27 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Het begrotingstekort zal dalen naar 1,4 procent zegt Dijsselbloem - Foto: ANP

Het kabinet is op weg het tekort op de begroting verder terug te dringen. De voorspelling is dat die zal dalen naar 1,4 procent.

Dat blijkt uit de Voorjaarsnota voor 2106 die vrijdag door minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën is gepresenteerd.

Belastinginkomsten

Daarmee valt de verwachting 0,1 procent lager uit dan eerder verwacht. Op Prinsjesdag ging de regering nog uit van een tekort van 1,5 procent. ‘De schatkist gaat goed. Het gaat beter met de schuld dan verwacht,’ aldus Dijsselbloem.

Lees ook Nog meer miljonairs: dit weten we over de allerrijkstenepa02663869 A visitor walks on as yachts from around the world are on show at the 'Hainan Rendezvous 2011' luxury lifestyle show aimed at China's new class of super rich in Sanya, Hainan, China, 01 April 2011. All kinds of luxury goods from Rolls Royces and Ferraris to 170 foot yachts as well as property agents from Monaco and French wine dealers were looking to attract China's millionaires and billionaires. Hainan Rendezvous 2011 runs until 04 April 2011. EPA/ADRIAN BRADSHAW

Zoals gewoonlijk zijn er meevallers en tegenvallers. De migratiecrisis blijft haar tol eisen: daar gaat meer geld naar toe. Aan de andere kant wordt er ruim een miljard euro meer aan belastinginkomsten verwacht dan eerder geraamd. Deze meevallen is vooral afkomstig uit inkomsten uit de loon- en inkomensheffing, aldus het kabinet.

Justitie

Veel van de extra uitgaven die dit jaar worden gedaan waren al eerder bekendgemaakt of uitgelekt. Zo krijgt de politie er ruim 188 miljoen euro bij. Daarvan is 94 miljoen bedoeld voor de inzet van extra agenten vanwege de asielstroom.

De Koninklijke Marechaussee 25 miljoen en trekt het kabinet 94 miljoen euro uit voor de EU-migratiedeal met Turkije. De Turken ontvangen van de gehele EU in totaal 6 miljard euro. Ook gaat er de komende jaren 244 miljoen extra naar Groningen, in verband met de aardbevingen daar.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie sprak eerder de hoop uit op meer geld. OM-baas Herman Bolhaar pleitte eerder deze week voor 40 miljoen euro extra voor het OM.

De reactie van Dijsselbloem daarop is fel. ‘Het is niet u roept wij draaien. Niet alle problemen bij Justitie zijn op te lossen met geld. Misschien dat de leidinggevenden van alle verschillende dienstonderdelen ook eens gewoon de problemen kunnen aanpakken in plaats van alleen maar in de krant om geld te vragen,’ sneerde Dijsselbloem.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.