Nog meer miljonairs: dit weten we over de rijkste Nederlanders

27 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Nederlandse miljonairs zijn relatief juist bescheiden Foto: EPA

Er zijn vijfduizend miljonairshuishoudens bij gekomen in Nederland in 2014. Volgens het CBS heeft 1,4 procent van de huishoudens in ons land een vermogen van een miljoen euro of meer. Wat weten we eigenlijk over de allerrijkste Nederlanders?

In totaal kunnen zo’n 108 duizend Nederlanders zich miljonair noemen. Volgens Quote zijn Randstad-oprichter Frits Goldschmeding en Heineken-erfgenaam Charlene Carvalo de rijkste Nederlanders. Zij staan in de top tien samen met John de Mol en Els Blokker. Onder de rijkste families bevinden zich de oprichters van C&A, V&D en rederij Holland-Amerika Lijn (HAL).

  1. Geen uitbundig leventje

2016-04-30 14:21:14 AMSTERDAM - Een kolossaal jacht ligt aangemeerd aan de steiger van het Scheepvaartmuseum. ANP REMKO DE WAALZo leven de allerrijkste Nederlanders

Volgens Quote zitten er wel een paar bekende Nederlanders tussen de rijkste multimiljonairs, maar verder willen de meest welvarende Nederlanders niets weten van publiciteit. Waar de multimiljonairs in de Verenigde Staten juist pronken met hun villa’s in Los Angeles, blijven de nuchtere Nederlandse miljonairs relatief bescheiden, schrijft Elseviers Fleuriëtte van de Velde.

  1. Het geld gaat meestal op aan huizen

De meeste miljonairs geven hun geld vooral uit aan enorme huizen. Het huis van televisiemaker Reinout Oerlemans torent daar met kop en schouders boven uit: het landhuis had een vraagprijs van 8,7 miljoen.

Andere dure huizen die te koop staan op Funda staan voornamelijk in Aerdenhout en Wassenaar. Toch wonen de meeste miljonairs in Laren. Het ‘villadorp’ heeft net meer inwoners met een inkomen van minstens een miljoen euro dan Bloemendaal en Blaricum.

  1. Niet eens zó rijk

572_1440-720x501 reinout-1200x800Lees ook: Dit zijn de duurste huizen die te koop staan

In de Miljardairslijst van Forbes staan in totaal 1.810 mensen die zich miljardair mogen noemen. Er staan negen Nederlanders in de lijst, terwijl de lijst honderdtwintig Duitsers telt en bijna veertig Fransen. Meer dan de helft van de Nederlandse miljonairs heeft een vermogen tussen de één en de twee miljoen euro.

  1. De meeste rijken zijn ondernemers

Van de 500 rijkste Nederlanders bouwden maar 14 hun vermogen op in loondienst, merkt het NRC op. De rijkste daarvan is Dennis Okhuijsen, de topman van kabel- en telecomconcern Altice. Van de allerrijksten zijn de meeste ondernemers.

Er zitten natuurlijk ook wat erfgenamen tussen: Charlene Carvalo Heineken en Els Blokker zijn opvallende voorbeelden van rijke Nederlanders die hun rijkdom vooral van hun familie hebben geërfd.