economie

Duitse regering berekent kosten migratie: 94 miljard euro

14 mei 2016

Het opendeurenbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat flink in de papieren lopen. De Duitse regering verwacht tot 2020 zo’n 94 miljard euro uit te geven aan opvang en integratie van asielzoekers.

Het Duitse ministerie van Financiën is momenteel aan het onderhandelen met de zestien deelstaten over het benodigde budget voor de komende jaren en komt in een berekening die in handen is van tijdschrift Der Spiegel uit op 93,6 miljard euro. Dat moet genoeg zijn om tot 2020 grote aantallen asielzoekers op te vangen, ze te integreren en om de oorzaken van de migratiestromen aan te pakken.

Uitkeringen
De grootste kostenpost: uitkeringen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Voor werkloosheidsuitkeringen, huurtoeslag en andere subsidies moet 25,7 miljard euro worden vrijgemaakt, schat het ministerie van Wolfgang Schäuble.

Syp Wynia: Onbatig saldo door asielzoekers zal in de miljarden lopen

5,7 miljard euro mag worden uitgegeven aan taalcursussen voor de nieuwe Duitsers. Hulp aan migranten om aan een baan te komen kost 4,6 miljard. De kosten zullen elk jaar oplopen, tot 20,4 miljard euro in 2020.

Ontevreden

Het uitgelekte voorstel gaat zonder twijfel tot kritiek leiden van anti-immigratie partijen als het Alternative Für Deutschland (AfD), dat zich al sinds de zomer zeer fel uitspreekt tegen het beleid van Merkel. Duitsland nam het afgelopen jaar meer dan een miljoen asielzoekers op, het merendeel Syriërs. Dit jaar heeft de regering zo’n 16 miljard euro vrijgemaakt voor opvang en integratie, wat volgens de deelstaten niet genoeg is.

Gedwongen herverdeling migranten is een breekpunt in Europa

Bij de budgetonderhandelingen gaat de Duitse regering wel uit van een bepaald scenario. Dit jaar worden 600.000 nieuwe asielzoekers verwacht, volgend jaar 400.000 en de jaren erna 300.000. Iets meer dan de helft van de migranten heeft vijf jaar na aankomst een baan in de prognose.

Het kan best dat het aantal migranten dit jaar zal achterblijven. Vooral na de deal die werd gesloten met Turkije namen veel minder asielzoekers de route via Turkije en Griekenland. Wel kwamen de afgelopen tijd weer meer migranten in Italië aan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.