EU en IMF hopen op Griekenland-deal dit weekend

08 april 2016Leestijd: 2 minuten
De overeenkomst werd vertraagd door een lek van IMF-notulen Bron: EPA

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie (EU)  hopen nog dit weekend tot een akkoord te komen over de benodigde hervormingen van de Griekse economie. Een verbetering van het financiële beleid was een voorwaarde voor het reddingsplan dat vorig jaar voor Griekenland in elkaar is gezet.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), tevens de voorzitter van de eurogroep, noemde de hervormingen ‘onvermijdelijk’. Hoewel Dijsselbloem Griekenland geen deadline wil opleggen, zegt een woordvoerder van de EU dat de partijen nog voor zondag tot een conclusie hopen te komen.

Lees ook: Houden de Grieken hun beloftes uit het reddingsplan?

Bailout

In augustus gingen de Grieken eindelijk akkoord met een lening van 85 miljard euro. Hiermee werd Griekenland op het nippertje gered. Aan de overeenkomst gingen een paar dramatische weken vooraf waarin de Griekse banken hun deuren sloten en Grieken zeer gelimiteerd toegang hadden tot hun geld.

De eurogroep, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF, samen de trojka genoemd, eisten flinke bezuinigingen van de Griekse overheid in ruil voor het plan.

De regerende partij in Griekenland, de radicaal socialistische Syriza, onder leiding van premier Alexis Tsipras, verzette zich tegen de bezuinigingen. De Grieken en de trojka kwamen in augustus eindelijk tot een akkoord, na maandenlange gesprekken en een Grieks referendum. Vooral de geëiste veranderingen rondom het Griekse pensioenbeleid vormden een struikelblok.

Vooruitgang

De meest recente discussies over de economische hervormingen werden ook vertraagd door de gelekte opnames van gesprekken tussen IMF-functionarissen. Een diplomaat van het IMF zou onder meer hebben gezegd dat er een ‘crisis’ nodig is om Griekenland volledig te laten meewerken.

Alexis Tsipras Bron: EPAAthene wil opheldering IMF over ‘crisisgebeurtenis’-notulen. Meer >

Toch verwacht Dijsselbloem dat de partijen uiteindelijk tot een overeenkomst zullen komen. ‘Er is een zekere trend gaande om crises te voorspellen,’ zei de minister. Volgens hem is dat onnodig. ‘Er is voldoende vooruitgang en we gaan de komende weken kijken of we weer wat knopen kunnen doorhakken.’

Ook een woordvoerder van de Europese Commissie gaf aan dat er goede vooruitgang is geboekt tijdens een van de vele gesprekken over Griekenland die van de week in Brussel werden gehouden.