Chanterende Trump heeft wél gelijk met zijn muur

09 januari 2019Leestijd: 2 minuten
President Donald Trump spreekt het volk toe vanuit het Oval Office

Een ongebreidelde stormloop op de Verenigde Staten zou onaanvaardbare gevolgen hebben. Daarom is er niets mis met Trumps vaste voornemen om een ondoordringbare barrière op te werpen aan de grens met Mexico.

President Donald Trump heeft zich in de nacht van 8 op 9 januari voor het eerst vanuit het Oval Office tot het Amerikaanse volk gericht. Onderwerp van zijn toespraak was de financiering van de bouw van een muur van meer dan 3.000 kilometer langs de grens met Mexico en zijn daar nauw mee samenhangende besluit om een deel van het federale overheidsapparaat op non-actief te stellen.

Om met het laatste te beginnen: het ‘op slot doen van de regering’, zoals het is gaan heten, duurt nu al bijna drie weken. Het is de president die de eerste twee jaar van zijn ambtstermijn toch over een Republikeinse meerderheid in beide Kamers van het Congres beschikte, niet gelukt om overeenstemming te bereiken over de gelden, nodig voor zijn muur. Dan riekt het naar politieke chantage om een deel van de overheid stil te leggen tot hij wél zijn zin krijgt.

Democraten voeren de boventoon in het Huis van Afgevaardigden

De overheid dient politiek neutraal te zijn. Zijn zin zal Trump nog moeilijker krijgen nu de Democraten sinds vorige week de boventoon voeren in het Huis van Afgevaardigden.

Dit alles gezegd zijnde is er onder de huidige omstandigheden niets mis met het vaste voornemen van de president om een ondoordringbare barrière op te werpen aan de grenzen van het land. Het zegt veel over de magnetische aantrekkingskracht van het vaak zo versmade Amerika dat miljoenen mensen zich daar nog liever vandaag dan morgen zouden vestigen. Voor wie dat wil proberen, bestaat een wettelijke immigratieprocedure.

Trump heeft gelijk dat een ongebreidelde stormloop op zijn land onaanvaardbare gevolgen zou hebben. Al was het maar omdat het welzijn en de welvaart van de burgers in eigen land nooit gewaarborgd kunnen blijven als de deuren steeds wagenwijd open zouden staan.