Komt er een einde aan de Amerikaanse fooiencultuur?

21 juni 2018Leestijd: 1 minuut
Fooien ontduiken in restaurants

Een fooi geven, dat hoort erbij in Amerika. Bij de kapper, in de taxi en natuurlijk in restaurants betalen Amerikanen steevast 20 procent fooi. Maar in Washington lijkt daar verandering in te komen.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Deze week konden inwoners van Washington stemmen in een referendum over het minimumloon voor obers en barmannen. De stelling: ze moeten niet meer afhankelijk zijn van fooien, maar een vast uurloon krijgen van 15 dollar per uur. De voorstanders wonnen en de politiek moet dit jaar met een wetsvoorstel komen.

Maar er is veel weerstand tegen een einde van het fooiensysteem. De loonkosten zullen enorm stijgen (nu verdienen obers ruim 3 dollar per uur) en uiteindelijk betaalt de consument die prijs. Zelfs veel medewerkers zijn tegen, bang dat hun loon onder de streep lager zal uitvallen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.