Democraten in Virginia verstrikt in dubbele rel

15 februari 2019Leestijd: 2 minuten
US - POLITICS - RACISM - NORTHAM

In de staat Virginia breken de Democraten hun hoofd over een duivels dilemma. Aanleiding zijn een rel over vermeend racisme en een verkrachtingszaak.

Het lieflijke Virginia is dezer dagen een hel voor de top van de Democratische partij. De hoofden van gouverneur Ralph Northam, een blanke Democraat, en diens minister van Justitie, Mark Herring, worden luidkeels opgeëist voor een plaats onder de guillotine. Uit de almanak van de medicijnenstudent Northam is namelijk een foto opgedoken waarop een man staat afgebeeld met een zwartgemaakt gezicht. Naast hem prijkt een figuur in de bekende uitmonstering van de Ku Klux Klan.

Een gezicht vol schoenpoets

De foto werd genomen in 1984 op een studentenfeestje. Hoezeer Northam dat ook ontkent, vrijwel vast staat dat achter een van beide beladen vermommingen de huidige gouverneur schuilgaat. Zowel Northam als Herring heeft wel toegegeven in de studententijd het gezicht met schoenpoets te hebben zwartgemaakt als onderdeel van een imitatie van Michael Jackson.

Tezelfdertijd loopt Justin Fairfax, de plaatsvervanger van Northam, een goede kans om zijn baan te verliezen wegens de vermeende verkrachting van twee vrouwen. Als hij zijn functie moet neerleggen, kan Fairfax de hoop wel opgeven om ooit de tweede zwarte gouverneur van Virginia te worden.

De afgelopen vijftig jaar heeft de Democratische partij het evangelie van de gelijkheid van de rassen en geslachten gepredikt. Idealisme versus het realisme van de Republikeinen. Zoals dagblad The New York Times schreef: de gebeurtenissen in Virginia bewijzen nog maar eens dat politieke macht idealisme in de politiek altijd in de weg zit.

In Richmond, de hoofdstad van Virginia, zeggen ze het Lenin na: wat te doen?

Vlammend protest van vrouwen

De Democratische partij kan ernstige schade oplopen als slechts een van beiden zijn post mag behouden. Verdwijnt Fairfax terwijl Norton blijft zitten, dan zal dat tot woede in de zwarte gemeenschap leiden. In het omgekeerde geval zal, zo luidt de verwachting, een aanzienlijk deel van het vrouwelijke Democratische electoraat een vlammend protest aantekenen.

De enige oplossing lijkt beiden te vervangen, met eveneens alle schade van dien.