Komt die muur aan de grens met Mexico er nog?

30 oktober 2018Leestijd: 3 minuten
Duizenden migranten lopen gezamenlijk richting de Amerikaanse grens. Het Pentagon stuurt legereenheden. Foto: AFP

In de dagelijkse update over de midterms bespreekt Amerika-correspondent Emile Kossen wat er overblijft van Trumps plan om een muur te bouwen aan de Mexicaanse grens. En verder: veel jongeren willen stemmen, en een Democratische Senator ligt onder vuur in Indiana.

★ Het laatste campagnenieuws

 • De campagnes voor het Huis van Afgevaardigden zijn in de hoogste versnelling geraakt, een week voor de tussentijdse verkiezingen, de midterms. In conservatieve kiesdistricten hopen Republikeinen kiezers op de been te krijgen door het onophoudelijk te hebben over immigratie. Ze hebben ook wat om over te praten. In reactie op de ‘karavaan‘ migranten uit Centraal-Amerika maakte het Pentagon maandag bekend dat er 5.200 soldaten naar de grens worden gestuurd.
 • In een nieuwe reeks radio-advertenties wordt gehamerd op het gevaar van illegale migratie. ‘Amerika wordt erdoor vernietigd,’ meldt de voice-over. President Trump en afgevaardigde Kevin McCarthy zouden de oplossing hebben: een muur aan de grens met Mexico.
  De midterms komen snel dichterbij – de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump eind 2016. Tot 6 november selecteert Emile Kossen vanuit Washington dagelijks de hoogte- en dieptepunten in de felle strijd om de kiezers.
 • McCarthy – die kans maakt de volgende Republikeinse leider in het Congres te worden – diende begin oktober een wet in om 23,4 miljard dollar (ruim 20 miljard euro) vrij te maken voor de bouw van de muur. Alleen als het Huis van Afgevaardigden Republikeins blijft, is er een kans dat die wet wordt aangenomen. Trumps belofte was overigens steeds dat Mexico voor the wall zou betalen.
 • De tactiek zou kunnen werken in districten die normaal gesproken Republikeins stemmen. Uit peilingen blijkt dat vooral conservatieve, oudere kiezers immigratie als het belangrijkste verkiezingsthema zien.
 • Recordopkomst jongeren voorspeld
  Jonge kiezers zijn historisch gezien niet erg geïnteresseerd in tussentijdse verkiezingen, maar dat kan dit jaar anders zijn. Uit een peiling van het Harvard Institute of Politcs blijkt dat 40 procent van de kiezers tussen achttien en 29 jaar ‘zeker’ gaat stemmen op 6 november. Dat lijkt niet veel, maar in 2014 kwam 16 procent van de jonge kiezers opdagen. Het record is een opkomst van 21 procent, in 1986.
 • Het zou een voordeel kunnen blijken voor de Democratische Partij. Van de ondervraagden die zeggen te gaan stemmen is 54 procent Democraat, 43 procent Republikein en de rest onafhankelijk.
 • Hoe reageert Pittsburgh op Trump?
  President Donald Trump en first lady Melania gaan dinsdagmiddag naar Pittsburgh om de slachtoffers van de aanslag op een synagoge te herdenken. Zaterdag werden daar elf mensen doodgeschoten. De schutter, Robert Bowers, had het gemunt op Joden. Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner – zelf Joods – zouden bij Trump op het bezoek hebben aangedrongen.
 • Het is onduidelijk hoe de president zal worden ontvangen. De burgemeester van de stad had publiekelijk gevraagd of Trump zijn bezoek wilde uitstellen tot na de begrafenissen – dat doet de president niet. In een onlinepetitie, die is ondertekend door tienduizenden Amerikanen, wordt Trump opgeroepen eerst ‘blank nationalisme’ af te keuren, voordat hij welkom is in de stad.

Campagnespot van de dag

In een nieuwe campagnespot, gemaakt door de herverkiezingscampagne van Donald Trump, wordt de Amerikaanse economie opgehemeld, maar worden kiezers ook gewaarschuwd: als de Democraten winnen in november, kan dat allemaal zo veranderen. Opvallend: Trump komt er niet in voor.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Race om te volgen

Indiana – Democraat onder vuur
Republikeinen zien Indiana als een van hun beste kansen om een Democratische Senaatszetel af te pakken. Joe Donnelly is niet erg populair bij de inwoners van zijn staat, waar in 2016 met overmacht voor Donald Trump werd gestemd. Donnelly probeert zich als gematigd Democraat te presenteren, die ook met de president kan werken. Zijn tegenstander – zakenman Mike Braun – heeft de steun van Trump. Brauns politieke ervaring is gering, maar dat presenteert hij juist als voordeel. In de peilingen heeft Braun steevast een kleine voorsprong.