De ontsporing in het voetbal is definitief: 100 miljoen voor Antony

30 augustus 2022Leestijd: 3 minuten
Antony vertrekt voor bijna 100 miljoen euro naar Manchester United. Foto: Peter Lous/Orange Pictures/BSR Agency/Getty Images

De verschillen in de top van de eredivisie worden groter, schrijft Hugo Camps. 100 miljoen euro voor Ajax; PSV loopt prijzengeld mis na uitschakeling tegen Rangers.

Ajax heeft in extremis nog een klapper binnen voor het afsluiten van de transfermarkt, deze week. Het is een grote jongen voor groot geld: Manchester United betaalt de Amsterdamse club bijna 100 miljoen euro voor de Braziliaan Antony. Bij het scheiden van de markt worden de prijzen almaar zotter.

Het heeft geen zin om nog moralistische praatjes te houden over de braspartijen in het voetbal. De ontsporing is definitief. En niemand schaamt zich nog. Monsterlijke transferbedragen worden gezien als een blijk van professionalisme.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW.

Klaas-Jan Huntelaar is sinds korte tijd mededirecteur bij Ajax. Zou hij de transfer van Antony mee beklonken hebben? Dat is dan wel een binnenkomer voor een nuchtere Hollander die zich weinig luxe permitteert. Klaas-Jan heeft zelf als voetballer nooit zo’n klapper gemaakt. Hij moet raar hebben opgekeken toen de miljoenen voor hem neerdwarrelden. En dan gaat het nog maar om één speler uit een selectie van tientallen miljonairs. Ik hoor dat aanvaller Cody Gakpo van PSV ook al rond is en dat de prijs om en nabij de 50 miljoen euro balanceert.

Arm Telstar.

De Hunnen hebben het voetbal weer ontdekt

Het brute kapitalisme heeft de noblesse op en rond de velden niet vooruitgeholpen. Spelers van de eredivisiewedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax afgelopen weekend hebben de keuze tussen oerwoudgeluiden en een beker bier of pis in het gelaat. De Hunnen hebben het voetbal weer ontdekt als trog van racisme en primitief vermaak.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een enkele keer wordt de wedstrijd stilgelegd, maar het blijft meestal bij een leeg gebaar. Er gaat geen dreiging vanuit die een stadionverbod of levenslange schorsing wel ­sorteert. De KNVB is medeplichtig aan de oplaaiende vul­gariteit. Het zou misschien kunnen helpen om clubs die van hun stadion een stal maken een transferverbod op te leggen.

Alle middelen zijn geoorloofd om de voetbalnamiddag of -avond te zuiveren van geweld. En van boertige smijtpartijen. Haast is voor Nederland geboden om zich in Europa zo snel mogelijk te rehabiliteren. En dat mag wat kosten.

Uitgeschakeld door een stel Schotse houthakkers

PSV is door een stel Schotse houthakkers uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League en dat deed pijn. Het was een vernedering hors categorie. Eigenlijk doen Schotten in Europa mee voor de gezelligheid. Ze hebben weinig ambitie, het gaat om het zingen en het drinken. Om de stadionbeleving met zijn allen.

Alleen zit Giovanni van Bronckhorst, trainer van Rangers, zoveel fijngevoeliger in elkaar en is hij een liefhebber van mooi spel. Hij heeft zich en als voetballer en als coach altijd als een heer gedragen. In zijn wereld is geen plaats voor vulgariteit. Gio heeft wel ambitie en is begenadigd als people manager. Het is hem niet aan te zien, maar hij is een beloftevolle coach die het ook bij Feyenoord goed heeft gedaan.

Ruud van Nistelrooij kreeg een enorme dreun door het verlies van PSV tegen de Rangers. Van Nistelrooij is een gewezen spits en als zodanig een beetje een atypische coach. Warm en openhartig in de omgang, geen schreeuwer zoals in de tijd dat hij nog voetbalde.

Lees deze blog van Hugo Camps: PSV blijft de Provinciale Sport Vereniging

Alleen is de vraag of hij de juiste club heeft gekozen. Op het moment suprême geeft PSV nooit thuis. De ploeg uit Eindhoven mist karakter. Ze is ook al jaren verwend door soep met balletjes. Het ontbreekt PSV aan gogme op de juiste momenten, en ook aan het talent van de grote concurrent Ajax. In de hiërarchie staat ze toch nog steeds een trapje lager dan de Amsterdammers. Er moet nog een generatie overheen gaan voor dat is bijgebeend.

De structurele fout van PSV is dat geld voor alles gaat. Ze kopen geen Brazilianen meer zoals destijds Ronaldo en Romario, behelpen zich vaak met een half dozijn Mexicanen die ze voor een spotprijs kopen. PSV is een club die voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Dan word je natuurlijk in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld. PSV is terug bij af: de Provinciale Sportvereniging.