Premium Lock Tennisser Tim van Rijthoven heeft wonderbaarlijk gestunt

13 juni 2022Leestijd: 3 minuten
Tim van Rijthoven won zondag het grastoernooi van Rosmalen. Foto: Sander Koning/ANP

Sport is steeds meer innerlijke beleving. Bij succes, maar ook bij een gemiste penalty, schrijft Hugo Camps.

Levend uit de dood opgestaan, zo mag je tennisser Tim van Rijthoven wel noemen. Zoals hij als finalist van Rosmalen de nummer 1 van de wereld, Daniil Medvedev, tevergeefs achter zijn vernietigende service en enkelhandige backhand aan liet hollen, was pure bliksem. Ook al wordt het hierna niets meer met zijn carrière, de Slag van Rosmalen zal altijd gememoreerd blijven. Daarmee zit hij nog niet op de hoogte van Medvedev en Rafael Nadal, maar de kwaliteit van zijn tennis zal een referentie voor vele jongeren blijven. Van wildcard tot eindwinnaar van het toernooi is een afstand die de stunt overtreft, het is de afstand van een sprookje. Van Rijthoven verpulverde zijn troosteloze wereldranking (plek 205) met een kleine honderd plaatsen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De 25-jarige tennisser uit Roosendaal die sinds 2015 tot het profcircuit behoort, had nog nooit een wedstrijd op het hoogste niveau van de ATP Tour gewonnen. Sjeng Schalken heeft negentien jaar moeten wachten voordat er weer een Nederlander het grastoernooi van Rosmalen op zijn naam schreef.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW.

De doorbraak van Tim van Rijthoven was al eerder verwacht. Als 17-jarige bereikte de Brabander de kwartfinales op het juniorentoernooi van Wimbledon. Toen al leerde hij Medvedev kennen. Blessures en mentale problemen wierpen Van Rijthoven ver terug. De winst in Rosmalen zal wellicht leiden tot een wildcard voor Wimbledon. Het kan alsnog het begin van een carrière worden. Aan stijl ontbreekt het dit servicekanon niet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw