Premium Lock Traditieclub Newcastle verkoopt ziel aan duisterste regime ter wereld

11 oktober 2021Leestijd: 3 minuten
Fans van Newcastle vieren de overname van hun club. Foto: ANP

Om nu ook een man te omhelzen met bloed aan de handen, is een cynisme te ver, schrijft Hugo Camps over de verkoop van Newcastle United aan een investeringsfonds uit Saudi-Arabië dat wordt geleid door kroonprins Mohammad bin Salman.

De Final Four bracht een enerverend weekend. Eerst wonnen Les Bleus de halve finale van België en in de finale stuurden ze de Spanjaarden naar huis met een krappe, zij het verdiende 1-2. Daarmee haalde regerend wereldkampioen Frankrijk ook de Nations League binnen. In de troostfinale won Italië van België.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW.

 De ster van het minitoernooi was de Franse aanvaller van Real Madrid Karim Benzema. Hij werd jaren disciplinair geweerd uit het Franse elftal. Nog steeds is er de verdenking van betrokkenheid bij een verkrachting. Voor de Nations Lea­gue werd hij eindelijk in genade aangenomen door de Franse bondscoach. Het werd zijn toernooi van de weerwraak. De doelpunten van Benzema waren pareltjes.

 De Nations League werd met veel scepsis onthaald door de media en de clubs, maar blijkt geen Ersatz te zijn. De wedstrijden voor de Final Four waren nagelbijters, ook nog met aantrekkelijk voetbal. Nieuwe talenten zijn ontdekt. Spaanse tieners van 17 en 18 jaar maakten hun opwachting bij La Roja en namen een voorschot op de toekomst. De demonstratie van talent gaf het interlandvoetbal een broodnodige injectie. Zoveel is zeker, de Nations League is een blijvertje.

Newcastle in Saudische handen

Voetbal is niet de fijnste van alle werelden. Dat bleek nogmaals uit de verkoop van Newcastle United voor 350 miljoen euro aan een investeringsfonds uit Saudi-Arabië dat wordt geleid door kroonprins Mohammad bin Salman, de koninklijke hoogheid die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw