Premium Lock Zandvoort was zonder meer een van de hoogtepunten van dit verminkte sportjaar

06 september 2021Leestijd: 3 minuten
Max Verstappen wint op Zandvoort. Foto: ANP

Niet alleen Max Verstappen is de held van deze tijd. Ook de spelers van het Nederlands elftal worden gekoesterd als heiligen, schrijft Hugo Camps. Een terugblik op het afgelopen sportweekeinde.

Het volk heeft geoordeeld: Max Verstappen is de held van deze tijd. Hij laat de mensen dansen en zingen na zijn exploot, ranselt de Koning en de Koningin uit hun paleis voor een bezoekje aan de renstal, haalt na 36 jaar de geschiedenis op. En ja, het was mooi die oranjegloed in de duinen. Hij voltooide de stralende hemel van deze zondag.

Hugo Camps schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW. Camps (Molenstede, 1943) schrijft voor EW sinds 1986 en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters.

Formule 1 in Nederland: het lijkt een verworvenheid. Alle bezwaren zijn weggeveegd in de euforie over de perfecte race van Max. De coureur zei nogmaals dat de verwachtingen hoog waren, maar hij heeft ze zelf uitgelokt. Als fenomeen. Het ging in Zandvoort niet meer om de bandenspanning van de bolides, het ging om liefde voor een volksheld die zich kwam spiegelen in een juweeltje van een circuit. De bochten lagen precies op hun plaats.

Max reed de perfecte koers

Zonder Verstappen zou die Grand Prix er niet zijn gekomen. Zonder deze vliegende Hollander had de regering nooit toestemming gegeven voor een op elkaar geplakte hossende menigte van tienduizenden. Alsof corona afgebladderd behang was. Max reed de perfecte koers. Vanaf de start op kop, zwierig door de bochten, aan een opgerekte limiet en na de wedstrijd gehuld in een tricolore dundoek. In dat totaalbeeld ontstond een onvermoede samenhang van de natie.

Zijn grote concurrent, wereldkampioen Lewis Hamilton, feliciteerde de bouwers van het circuit. Dat na het gedruis van de massa als een artistieke oase oogde in het duinlandschap. Een kunstwerk van Panamarenko. De Grand Prix van Zandvoort is zonder meer een van de hoogtepunten in het verminkte sportjaar. De trots van doordouwer Jan Lammers mag worden gedeeld.

Louis van Gaal heeft een metamorfose ondergaan

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw