cultuur

Britse acteur Bob Hoskins (71) overleden

30 april 2014Leestijd: 1 minuut

De Britse acteur Bob Hoskins is woensdag op 71-jarige leeftijd overleden. Hoskins stopte in 2012 al met acteren nadat bij hem de ziekte van Parkinson was geconstateerd.

Hoskins stierf uiteindelijk aan een longontsteking. Hij laat vier kinderen en zijn echtgenote Linda Banwell achter.

Per ongeluk

De Britse Hoskins werd op zijn vijfentwintigste per ongeluk acteur. Hij kreeg zijn eerste rol volledig onverwacht, toen hij een vriend vergezelde naar de auditie van een toneelstuk en werd aangezien voor een kandidaat.

Na wat theatervoorstellingen brak de acteur door met zijn rol als verkoper van straatmuziek in de bekende BBC drama-serie Pennies From Heaven.

Golden Globe

Hoskins speelde uiteindelijk in meer dan zestig films, waaronder in Who Framed Roger Rabbit (1988) waarin hij de hoofdrol van detective Eddie Valiant speelde. Hier kreeg hij een Golden Globe voor.

Voor zijn rol in film Mona Lisa (1986) werd hij genomineerd voor een Oscar voor beste acteur. De laatste film waar hij in speelde voordat hij zijn carrière twee jaar geleden definitief beëindigde, was Snow White and the Huntsman uit 2012.

‘Koude achterwerk test’

Volgens de NOS maakte Hoskins zijn keuze voor de juiste rol altijd door middel van ‘de koude achterwerk test’.

Hij las het script op het toilet en tegen de tijd dat hij koude billen kreeg, wist hij dat hij een goed script in handen had.

Hoskins in de dramaserie Pennies From Heaven:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.