cultuur

Nederlandse animatiefilm JUNKYARD oogst wereldwijd succes

12 februari 2014Leestijd: 1 minuut

130 olieverfschilderijen en 25.000 tekeningen vormen de basis van de 18 minuten durende animatiefilm JUNKYARD van de Nederlandse regisseur Hisko Hulsing. De film, die een imposante rij prijzen wist te oogsten, is sinds kort online te bekijken.

JUNKYARD won tot nu toe 22 internationale filmprijzen, werd op meer dan honderd filmfestivals vertoond, was vorig jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars en werd genomineerd voor een Gouden Kalf.

Sinds de online première op 3 februari bekeken al 76.000 mensen JUNKYARD en werd de film onder meer de online film van de week bij website Zeit.de.

Slechte pad

De film is voor een animatiefilm die is gemaakt met achtergronden van schilderijen —zoals bijvoorbeeld bij de Disneyfilm Bambi — opmerkelijk ruw.

Het verhaal gaat over twee jongens uit een Brits arbeidersmilieu. Aan het begin wordt één van hen als volwassene neergestoken in de metro. De rest van de film bestaat uit flashbacks die laten zien hoe hij en zijn vriendje op het verkeerde pad terechtkomen als zij een louche vriend maken op een autosloperij.

Het advies van Hulsing: bekijk de film op groot scherm en zet het volume hard.

Bekijk JUNKYARD op de website van Vimeo.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.