cultuur

Ministerie stopt met ‘nodeloos kwetsend’ spotje donorweek

17 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Het ministerie van Volksgezondheid haalt het spotje over de donorweek van de televisie. De Reclame Code Commissie oordeelt dat het spotje ‘nodeloos kwetsend’ is en het ministerie legt zich hierbij neer.

Dat heeft het ministerie donderdag laten weten. Het gaat om een filmpje waarin een triatleet is te zien die onder zakkende spoorbomen doorrent.

Stoer

FNV Spoor kwam in het geweer tegen het spotje. ‘Het is een levensbedreigende situatie die machinisten liever niet willen meemaken,’ zegt vakbondsbestuurder Roel Berghuis. Minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) zei zondag nog dat zij achter het filmpje staat.

De Reclame Code Commissie oordeelt dat het filmpje de suggestie wekt dat het ‘risicovolle’ gedrag van de triatleet stoer is en een mens het uiterste uit zijn leven haalt als hij risico’s neemt. De getoonde beelden zijn bovendien niet als fictieve beelden herkenbaar.

Donor

‘Het zijn beelden die zowel bij machinisten als ook bij anderen een schokeffect teweeg brengen. Van de overheid had mogen worden verwacht dat zij met deze gevoelens rekening zou hebben gehouden.’ Het spotje verdwijnt zo snel mogelijk van de televisie.

Tijdens de Donorweek wil de overheid Nederlanders oproepen hun keuze om wel of geen donor te zijn, laten vastleggen. Sinds 14 oktober hebben zich 23.206 Nederlanders geregistreerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.