cultuur

Miss World-finale wijkt uit naar Bali vanwege moslimprotest

07 september 2013

De finale van de Miss World-verkiezing in Indonesië wordt verplaatst van Java naar Bali. Aanhoudend protest van boze moslims heeft de organisatie doen besluiten uit te wijken naar het overwegend hindoeïstische Bali.

Dat heeft de Indonesische regering zaterdag bekendgemaakt.

Lustobject

Duizenden moslims gingen de afgelopen week in Jakarta de straat op omdat ze niets willen weten van de schoonheidswedstrijd in hun stad. Ze vinden de Miss World-verkiezing een belediging voor vrouwen omdat het de deelnemers neerzet als lustobject.

De organisatie had rekening gehouden met de sentimenten door de bikini-ronde achter gesloten deuren te organiseren. Maar dat was voor de gelovige bevolking op het Indonesische eiland niet voldoende. De vrouwenshow moest daarom wijken.

Geen probleem

De meeste Balinezen zijn hindoes die naar verwachting geen moeite zullen hebben met de schoonheidswedstrijd. De Miss World-verkiezing zal op 28 september plaatshebben. De Brabantse Jacqueline Steenbeek zal Nederland op Bali vertegenwoordigen.

De protesten rond de Miss World-verkiezingen zijn niet nieuw. Al sinds de allereerst aflevering in 1951 wordt het evenement achtervolgd door protesten van moslims, feministen en andere gewetensbezwaarden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.