cultuur

RVD naar de rechter om privéfoto’s prinses Amalia

24 april 2013Leestijd: 2 minuten

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) stapt namens het Koninklijk Huis naar de rechter. Aanleiding hiervoor is de publicatie van foto’s in de privésfeer van prinses Amalia in weekblad Nieuwe Revu.

Dat heeft de RVD woensdag bekendgemaakt. Nieuwe Revu-uitgever Sanoma en hoofdredacteur Erik Noomen zijn op de hoogte gesteld van de rechtszaak.

Stappen

‘In het blad Nieuwe Revu van woensdag 24 april 2013 zijn enkele foto’s opgenomen die inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis, in het bijzonder prinses Amalia,’ licht de RVD toe.

‘De RVD heeft de uitgever en de hoofdredacteur van Nieuwe Revu laten weten dat jurdische stappen zullen worden ondernomen. In dat verband zal binnenkort een bodemprocedure aanhangig worden gemaakt.’

Fotosessies

Nieuwe Revu doorbreekt met de publicatie van de foto’s de zogenoemde mediacode die in 2005 werd ingesteld. In ruil voor diverse publieke fotosessies worden media geacht de Koninklijke familie tijdens privémomenten met rust te laten.

Het weekblad vindt dat de mediacode ‘niet past in een moderne democratie’. ‘Onwelgevallige verhalen en elke foto die niet gemaakt is tijdens een “persmoment” worden automatisch tot “privé-aangelegenheden” bestempeld, en zouden dus niet gepubliceerd mogen worden. Een kwalijke situatie.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.