cultuur

Journalist en columnist J.L.Heldring (95) overleden

29 april 2013Leestijd: 1 minuut

Oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad en veelgeprezen oud-columnist van diezelfde krant, J.L. Heldring, is zaterdag op 95-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek.

Dat meldt NRC Handelsblad maandag.

Hoofdredacteur

Jérôme Heldring begon in 1945 als redacteur bij de Nieuwe Rotterdamsche Courant. In 1968 werd hij hoofdredacteur en bereidde de fusie voor met het Amsterdamse Algemeen Handelsblad. De kranten gingen samen tot NRC Handelsblad in 1970.

Vanaf 1960 schreef Heldring columns voor de krant. Vorig jaar besloot hij, na 52 jaar, te stoppen met zijn column. Heldring wilde niet in herhaling vallen.

Heldring was daarmee de langst schrijvende columnist uit de Nederlandse persgeschiedenis.

Oeuvreprijs

In maart ontving hij de oeuvreprijs voor Nederlandse journalistiek.

NRC-Handelsblad-hoofdredacteur Peter Vandermeersch laat weten dat zijn krant in diepe rouw is verzonken. ‘Met gewezen hoofdredacteur J.L. Heldring is niet alleen een van de stichters van NRC Handelsblad overleden, maar ook een van de scherpste en meest originele denkers en commentatoren.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.