Afshin Ellian Afshin Ellian

De publieke omroep drie keer de Volkskrant? Was het maar waar!

12 april 2013Leestijd: 4 minuten

Sommige mensen barsten van ambities. Henk Hagoort, de voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), had grote ambities voor de publieke omroep. Hij pretendeerde liefhebber te zijn van andere meningen. Dus mochten naast de linkse denkers ook liberaal-conservatieven wel eens meepraten.

De CDA’er Hagoort komt uit een EO-nest. De EO is een mengsel van linkse en rechtse sympathisanten binnen het christelijk geëngageerde medialand.

We waren allemaal erg benieuwd naar het Hagoort-tijdperk in Hilversum. Wat wilde hij precies?

Pluriformiteit

Henk Hagoort wilde pluriformiteit van meningen en berichtgeving bij de publieke omroep. Letterlijk zei hij dat de publieke omroep niet drie keer de Volkskrant moet zijn.

Dit was een beledigende opmerking richting de Volkskrant. Alsof de Volkskrant de meest linkse en niet pluriforme krant van Nederland is. Deze opmerking deed de waarheid geweld aan. Hoe dan ook, wat is er terechtgekomen van deze ambitie?

Naamswijziging

In Hilversum is nu een grote operatie gaande onder leiding van Hagoort om de naam van de publieke omroep te wijzigen. Deze naamswijziging is volgens de bedenkers ervan noodzakelijk voor de herkenbaarheid in samenhang met de internetactiviteiten van de publieke omroep: NPO1 in plaats van Nederland 1.

Het is een zeer kostbare operatie. De NPO is volgens Elsevier al zeker 100.000 euro kwijt aan de operatie. Dat is niet alles, er zal nog meer geld uitgegeven worden aan het project. Dat doet Hagoort in het besef dat hij tegelijkertijd nog eens 300 miljoen euro moet gaan bezuinigen.

Geldverspilling

Getuigt deze handelwijze van een ambachtelijk beleid met oog op de economische crisis? Heeft Hagoort empathie voor zijn medewerkers? Dat laatste is nu wel in het geding. Er zullen journalisten of technische medewerkers worden ontslagen bij de publieke omroep, maar Henk heeft wel genoeg geld voor een nieuwe hobby: de naamswijziging.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) wil deze geldverspilling niet tegengaan. Is de publieke omroep nu dan niet goed herkenbaar en vindbaar? De linkse hobby’s ontwikkelen zich op een raadselachtige wijze.

Missie van Hagoort?

Wat betekent herkenbaarheid van de publieke omroep? De herkenbaarheid van de publieke omroep moet worden gekoppeld aan de pluriformiteit van berichtgeving en meningen. Als binnen de publieke omroep alle belangrijke stromingen qua samenstelling van journalisten en qua opiniemakers gehoord en gezien kunnen worden, dan is er sprake van herkenbaarheid van de publieke omroep. Ergo: correspondeert de publieke omroep met de pluriforme samenleving die de publieke omroep financiert?

En de berichtgeving? Ja, natuurlijk maakt men uiteindelijk bij de berichtgeving een keuze van gebeurtenissen en worden de berichten daarna op een bepaalde manier geduid. Daarom moet ook de berichtgeving en commentaar daarop pluriform zijn.

 

Eenheidsworst

Hoe heeft de missie van Hagoort bijgedragen aan pluriformiteit? Vroeger, niet lang geleden kenden wij drie actualiteitsprogramma’s: Eenvandaag, Netwerk en NOVA. Ze waren elkaars concurrenten. Twee van die actualiteitsprogramma’s zijn onder de bezielende leiding van Hagoort gesneuveld.

Vooral tegen het actualiteitenprogramma Netwerk was hij gekeerd. De onafhankelijke en buitengewoon professionele journalisten zoals Aart Zeeman en Sven Kockelmann werden van de buis gehaald. Althans op primetime. Oh, dat is een gevaarlijke tijd voor pluriformiteit.  Met het wegvallen van Netwerk en NOVA verdween een belangrijk deel van pluriformiteit rond berichtgeving en meningen. De wankelende balans viel eigenlijk totaal weg. Wat heeft dan Hagoort voor elkaar gekregen?

Drie keer de VARA

Drie keer de Volkskrant? Nee, dat was voor de komst van Hagoort. Nu is de publieke omroep drie keer Pauw en Witteman in verschillende vormen en maten. Anders gezegd is de publieke omroep nu drie keer de VARA.

De missie van Henk Hagoort is volbracht. De winnaars van Hagoorts verbouwing van Hilversum zijn VARA en NOS-Journaal want Nieuwsuur is gewoon een voortzetting van de NOS-cultuur: de dodelijke objectiviteit!

Linkse jongen

Henk Hagoort is zelf eigenlijk ook een linkse jongen, namelijk van het derde linkse deel van het CDA. In alle bestuurlijke lagen proberen ze de andersdenkenden uit te sluiten. Dat zal ze niet lukken omdat de Hollandse werkelijkheid te weerbarstig is.

Dit type links is zeer gebaat bij de VARA. Wat christelijk links uit beleefdheid niet kan doen en zeggen, kan door VARA worden verricht. Het lompenproletariaat is altijd nuttig gebleken!

Missie geslaagd

Wat doen dan de kranten? Natuurlijk zijn er de tv-recensenten, ook VARA-types die in verre verte geen last hebben van een pluriforme en kritische houding. De linkse krantenjongens beoordelen en bevoordelen de linkse media. Deze unieke en bijna onaantastbare ‘objectiviteit’ van zelfbevestiging kan dankzij belastinggeld voortbestaan.

Henk, je missie is geslaagd: de publieke omroep is nu drie keer links in berichtgeving, en meningen. Dank voor je inzet, en ga alstublieft door met het verspillen van belastinggeld.

En als het volk boos is, dan zijn er duur betaalde showmannen en showvrouwen om het volk te kalmeren en in slaap te sussen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.