cultuur

‘Toyboy’ van Onno Hoes onder vuur, en is zijn filmpje toegestaan?

04 december 2014

Onno Hoes werd het slachtoffer van de twintigjarige Robbie Hasselt, die zich voordeed als een verleider en de Maastrichtse burgemeester (VVD) zo in de val lokte. Komt Hasselt nog in de problemen?

De beelden werden uitgezonden door PowNews. Hasselt schoof donderdagavond aan bij Humberto Tan in RTL Late Night, en moest dat bekopen met stevige reacties door een aantal Twitteraars. Mensen noemen hem een ‘gekkie’, en een ‘achterbaks ventje’ en ook aan tafel kreeg hij scherpe kritiek.

Maar wat interessanter is, is de vraag of hij met zijn actie waarbij hij een ontmoeting met Hoes arrangeerde, strafbare feiten beging. Want mag dat zomaar, iemand stiekem filmen terwijl diegene denkt dat het louter om een afspraakje gaat?

De burgemeester wist van niets, maar de beelden zijn nu voor iedereen op internet te vinden.

Verborgen camera

Het gebruik van een verborgen camera is verboden, zei advocaat mediarecht Thomas van Vugt eerder vandaag tegenover RTL4.

‘Alleen in bijzondere situaties is het toegestaan. Bijvoorbeeld als er een ernstige misstand, zoals het beramen van een huurmoord, aan de kaak wordt gesteld die bovendien alleen maar door middel van zo’n geheime opname aan het licht kan worden gebracht.’

De grote vraag is dan ook welke  ‘misstand’ precies is aangetoond en of die ernstig genoeg is om opnames met een geheime camera te rechtvaardigen’.

Strafzaak?

En wat zijn de kansen van een strafzaak, bijvoorbeeld aangespannen door de gedupeerde zelf? Feitelijk kansloos, zegt bijzonder hoogleraar Mediarecht Wouter Hins (Universiteit Leiden) tegenover Elsevier.nl, omdat Hoes zelf deelnemer was aan het gesprek.

‘Een civielrechtelijke procedure – om schadevergoeding te krijgen – is wel mogelijk, maar ik denk dat de burgemeester zich twee maal zal bedenken. Een rechtszaak genereert immers nieuwe publiciteit, waaraan Onno Hoes geen behoefte zal hebben.’

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen ‘onrechtmatig’ en ‘strafbaar’. ‘Soms is een handeling niet strafbaar, maar naar burgerlijk recht wel onrechtmatig. De rechter kan dan een verbod opleggen (bijvoorbeeld in kort geding) of de dader veroordelen tot een schadevergoeding. Vaak voert de burgerlijke rechter een belangenafweging uit,’ laat Hins weten.

Ook advocaat Van Vugt spreekt over de mogelijkheid van een kort geding: ‘Als Onno Hoes juridische actie overweegt dan kan hij twee dingen doen. Hij kan aangifte doen en hij kan, al dan niet via een kort geding, proberen om de opnames van het internet te krijgen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.