Premium Lock Barbra Streisand: ijdeltuit, mannenverslindster, feministe en groot artiest

07 november 2023Leestijd: 4 minuten
Ondanks vliegangst en podiumkoorts trad Barbra Streisand in 2013 op in Amsterdam. Foto: Greetsia Tent/WireImage/Getty Images

In wijdlopige memoires toont Barbra Streisand allerlei kanten van haar unieke persoonlijkheid. De Amerikaanse zangeres is ijdeltuit, mannenverslindster, feministe en groot artiest tegelijk.

Het was op 6 juni 2013 in Nederland het muzikale evenement van het jaar. Of eigenlijk wel van het decennium. Barbra Streisand had de moeite genomen af te reizen naar Amsterdam, voor haar eerste optreden in Nederland ooit. Wie in de Ziggo Dome op de voorste rang wilde zitten, betaalde 495 euro. Op zich geen onredelijk bedrag om van nabij naar de grootste stem uit de geschiedenis van de populaire muziek te mogen luisteren. Zeker ook omdat de zangeres haar vliegangst en haar plankenkoorts moest overwinnen om op haar 71ste een afgeladen zaal kippenvel te bezorgen met loepzuivere versies van People, The Way We Were, Woman in Love en andere hits uit haar rijke repertoire.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Streisands instinctieve afkeer van het podium werd in 1967 versterkt door een traumatische ervaring. Tijdens een concert in Central Park in haar geboortestad New York was ze de tekst van een liedje kwijt. Vandaar ook de autocue in Amsterdam die houvast moest bieden. De onzekere Babs ondervond verder steun van haar enige kind. Helaas klonk de meegereisde Jason in het hem toevertrouwde liedje meer als zijn vader, de acteur Elliot Gould, dan als zijn moeder.

Overigens leek zij het wel naar haar zin te hebben. Zij babbelde in elk geval honderduit. Zoveel zelfs dat het publiek af en toe de behoefte voelde haar aan te moedigen weer eens een lied ten gehore te brengen. Het irriteert dat popveteranen als Bob Dylan en Van Morrison op het podium het publiek geen blik waardig keuren en geen stom woord zeggen. Maar te veel geklets is ook geen pretje.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw