Premium Lock Lilian Farahani: ‘Ik ben zelf mijn instrument’

03 oktober 2023Leestijd: 4 minuten
Sopraan Lilian Farahani. Foto: Maurice Lammerts van Bueren

Sopraan Lilian Farahani (33) zingt de onschuld in de opera Innocence over de nasleep van een massamoord. ‘Dit kunstwerk zal overleven.’

De moderne opera Innocence is hard op weg om uit te groeien tot meesterwerk. Twee jaar na de wereldpremière in Aix-en-Provence wordt De Natio­nale Opera in Amsterdam dezer ­dagen al het vierde theater waar de psychologische thriller te zien is. Hierin vertellen twee Finse vrouwen – componist ­Kaija Saariaho en romanschrijver Sofi Oksanen – het verhaal van de nasleep van een schietpartij op een internationale school, waar een gepeste jongen tien medeleerlingen en een docent vermoordt. Een decennium later komt het trauma in alle heftigheid weer tot leven bij de bruiloft van de broer van de schutter, wanneer de serveerster de familie herkent; haar dochter was een van de doden. Dan breekt de dam – voor levenden én doden – waarachter hun angst en schuldgevoelens zich hebben opgehoopt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘We leven in een tijd waarin alles aan het licht komt, waarin niemand zich meer kan verschuilen voor het verleden,’ zegt de Nederlandse sopraan Lilian Farahani. Zij zingt in Amsterdam voor de derde keer de bruid, het enige personage dat onschuld ademt. ‘Ik voel me onderdeel van een krachtig kunstwerk. Deze opera zal overleven,’ gelooft ze, ‘en een plek verwerven in de canon van de muziekgeschiedenis. Innocence is een artistieke goudmijn. Een hedendaagse opera voor een groot publiek. Het stuk staat dichtbij wat betreft vorm, maar evengoed qua inhoud: open een willekeurige nieuwsapp en je stuit al snel op weer een schietpartij in Texas of elders.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw